Hoe solliciteer je stiekem voor een andere job?

Vanuit je huidige job op zoek gaan naar een andere baan, is de meest comfortabele startpostie. Maar solliciteren kost aandacht, tijd en energie. Hoe rijm je dat met je huidige werk? En hoe kan je vanop je werk op zoek naar iets nieuws zonder argwaan te wekken?

CV en sollicitatiebrief thuis maken

Is het wel een goed idee om tussen twee deadlines of tussen vergaderingen in je motivatiebrief te schrijven? Kan je dan wel voldoende geconcentreerd zijn? Beter is om je brief op een rustige manier thuis af te werken. Je vermijdt fouten, cliché's en dooddoeners doordat je met je volledige aandacht bij de zaak bent.

Internet: anoniem profiel en beperkte toegang

Je cv online plaatsen is een goed idee, maar wees voorzichtig. Ook je baas en collega's zitten op het net. Zorg er dus voor dat je cv anoniem is en beperkt toegankelijk voor je baas en collega's. LinkedIn is een efficiënt netwerk om zoek te gaan naar een nieuwe job, maar wees aandachtig en plaats niet zomaar alles online. Het is al vaak geschreven, maar in je Facebook status aangeven dat je het beu bent op je werk is geen goed idee. Zelfs al bedoel je het misschien niet zo ernstig.

Zet je netwerk voorzichtig in beweging

Niets zo efficiënt als via via aan een job geraken. Het gebeurt met zoveel aanwervingen. Laat je entourage dus weten dat je op zoek bent naar iets nieuws. Maar wees heel voorzichtig; de wereld is klein. Als je in je huidige job met veel mensen samenwerkt; klanten, andere bedrijven, organisaties, ... Let dan goed op. Voor je het weet komt je zoektocht je huidige baas ter ore. Kijk dus uit aan wie je iets vertelt.

Zeg beter niets aan je collega's, ook al kan je er nog zo goed mee opschieten. Een nieuwtje wordt snel en zonder erg doorverteld.

Organiseer je sollicitatiegesprek zo discreet mogelijk

Goed nieuws! Een potentiële werkgever contacteert je voor een sollicitatiegesprek. Als je een telefoontje krijgt op het werk, wees dan zo discreet mogelijk. Probeer met de rekruteerder af te spreken om op een ander moment terug te bellen. Dat is op het moment zelf minder interessant, omdat je ook via de telefoon al een goede eerste indruk wil maken. Maar als je het uitlegt, zal de rekruteerder er zeker begrip voor kunnen opbrengen.

Het sollicitatiegesprek kan je best aan het begin of helemaal aan het einde van de dag regelen. Plots een hele dag verlof nemen zonder reden wekt argwaan. Plan je gesprek niet tijdens de middagpauze. Het bezorgt je enkel stress: te laat terug op kantoor, niet geconcentreerd, ...

Bereid je vertrek goed voor

Win discreet informatie in over de vertrekvoorwaarden op je huidige bedrijf. Deze vraag ga je bij een eventuele aanwerving van je nieuwe werkgever zeker voorgeschoteld krijgen. Het geeft je ook wat meer in handen om te onderhandelen over je nieuwe contract.

Bron: Management