Hoe solliciteer je naar een baan bij een bedrijf dat anoniem blijft?

In vacatures van selectie- en rekruteringsbureaus wordt de naam van de werkgever niet altijd vermeld. Hoe solliciteer je dan naar een functie, zonder de naam van dat bedrijf te kennen?

Tot wie moet je je richten?


Je brief komt eerst terecht bij het rekruteringsbureau, dat inschat of je in aanmerking komt voor de job bij zijn cliënt en jouw potentiële werkgever.

Stel je brief dus op in functie van de jobomschrijving en vermeld je relevante ervaring. Schenk bijzondere aandacht aan je taalgebruik: vermijd bijvoorbeeld jargon. De rekruteerder, die jouw vakgebied misschien niet kent, moet zich immers kunnen inwerken in jouw leefwereld.

Motiveren waarom je bij bedrijf X aan de slag wil gaan – normaliter een belangrijk element in een sollicitatiebrief – is nog niet aan de orde, vermits je niet eens weet wie de werkgever is.

Kennis = macht


Uiteraard kan je contact opnemen met de rekruteerder om wat meer informatie los te weken over de werkgever. Ook in een aanwervingsprocedure staat kennis gelijk met macht.

Het selectiebureau zal de naam van het bedrijf wellicht niet bekendmaken, maar je kan altijd meer te weten komen over de vacante functie. Die extra informatie, die niet in de jobadvertentie opgenomen is, moet je in staat stellen om andere elementen van je cv in de kijker zetten en je kandidatuur kracht bij te zetten.

Google, je beste bondgenoot


Je kan ook gebruikmaken van Google om de naam van de werkgever op te sporen. Tal van bedrijven publiceren hun vacante functies op hun website. Tik enkele woorden van de jobomschrijving in de zoekmachine in en je vindt vast en zeker het antwoord dat je zoekt.

Het rekruteringsbureau zal jou de naam van de werkgever officieel meedelen tijdens het eerste sollicitatiegesprek. Als het bedrijf je voor een tweede gesprek uitnodigt, bereid je je best zo goed mogelijk voor. Maak een denkoefening over je motivatie om bij dat bedrijf aan de slag te gaan. Zeg nooit dat je niet wist dat je voor een functie bij die potentiële werkgever solliciteerde.

Rechtstreeks solliciteren of toch maar niet?


Als je op Google de naam van het bedrijf dat (een) medewerker(s) zoekt, kan terugvinden, is het normaal dat je overweegt om rechtstreeks te gaan solliciteren bij het bedrijf. Vermijd hoe dan ook om tweemaal een sollicitatiedossier in te dienen, zowel rechtstreeks als via het rekruteringsbureau. Dan wordt het immers aartsmoeilijk om te achterhalen waar het eerste contact gelegd werd en de netelige situatie die mogelijks daaruit ontstaat zou je wel eens parten kunnen spelen.

Bron: Intermediair

 

Lees ook: Dossier Solliciteren !