Hoe schrijf je het ideale onderwerp in je sollicitatiemail?

Elke dag worden 144 miljard e-mails verzonden over de hele wereld. Het is moeilijk om op te vallen in die grote massa. Een mail is ook het eerste contact van een werkzoekende en een werkgever. Een goed gekozen onderwerp is van je sollicitatiemail dan ook cruciaal, want je moet opvallen. Je kunt niet alleen zeggen wie je bent en wat je wilt, maar het is ook belangrijk om je vaardigheden uit te spelen.

Hoe kan je de werkgever enkel met het onderwerp van je mail overtuigen, zodat je kandidatuur niet meteen in de vuilbak belandt? Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:

1. Blijf beknopt

Een inbox toont op een computer gemiddeld 60 tekens van een onderwerp van een mail, terwijl dat bij een smartphone slechts tussen de 25 en 30 is. Schrap daarom alle overbodige woorden, zoals “goedendag” of “bedankt” en gebruik maximum 8 woorden.

Voorbeeld: Functie Assistent Human Resources

2. Vermeld de functie en je naar

Het is cruciaal om in het onderwerp van je mail de titel van de functie, je naam en de referentie van de vacature(als die je kent) te vermelden. Zonder die elementen, moet de recruiter de tijd nemen om je mail te openen en alles zelf te zoeken. En laten we eerlijk zijn, die moeite doen ze niet.

Voorbeeld:  Marketing manager [123456] – kandidatuur Jan Peeters

3. Zet de belangrijkste woorden vooraan

Vandaag worden 50% van alle e-mails op een smartphone gelezen. Omdat je niet weet hoeveel tekens er op het scherm zullen verschijnen, zet je de belangrijkste informatie best aan het begin van je onderwerp. Extra informatie zet je achteraan.

Voorbeeld: Marketing Manager met 8 jaar ervaring

4. Wees duidelijk en concreet

Rekruteerder spenderen gemiddeld 6 seconden aan het lezen van een cv. Ze zullen daarom nog minder tijd besteden aan het lezen van de mails van kandidaten. Daarom moet het onderwerp duidelijk zeggen wie je bent en want je wilt, zonder dat de rekruteerder de mail moet openen. Pas op voor vage titels zoals “cv voor openstaande functie. Zeg concreet voor welke functie je solliciteert.

Voorbeeld: Jan Peeters, sollicitatie Marketing functie

5. Kies logische sleutelwoorden

Rekruteerders gebruiken de zoekfunctie om de mails in hun inbox te beheren. Het is daarom belangrijk om de juiste woorden te gebruiken, zoals “kandidatuur functie”, “kandidatuur job”, want die zullen ze ook als zoekopdracht ingeven.

Voorbeeld: Kandidaat Marketing: 8 jaar ervaring, Jan Peeters

6. Vermeld je titel

De opzet van je mail is ook je meteen te onderscheiden van de andere kandidaten en op te vallen bij de rekruteerder. Daarom kan het ook nuttig zijn om de relevante titels aan te halen.

Voorbeeld: Professor antropologie –Dr. Jan Peeters

7. Vermeld de naam van de persoon die je aanbeveelt

Als je een gemeenschappelijke kennis hebt met de rekruteerder, is het goed om zijn naam te vermelden in het onderwerp. Je trekt er zeker de aandacht mee.

Voorbeeld: Aanbevolen door Nicole Janssens voor functie webmaster

8. Schrijf niet alles in hoofdletters

Als je alles in hoofdletters in het onderwerp van je mail schrijft, zal je zeker de aandacht van de recruiter trekken, maar niet in de positieve zin. Het is het digitale equivalent van verbale agressie. Het moet zo leesbaar en duidelijk mogelijk zijn. Gebruik daarom andere tekens om verschillende delen te onderscheiden. Maar vermijd tekens zoals aanhalingstekens en uitroeptekens.

Voorbeeld: Marketing manager [123456] – kandidatuur Jan Peeters

Bron: Business Insider