Hoe schrijf je een goede aanbevelingsbrief?

ls iemand je vraagt om een aanbevelingsbrief te schrijven, doe het dan goed of doe het niet.

Het is in het belang van persoon die erom vraagt dat je beleefd weigert om een brief te schrijven als je toch alleen maar in staat bent om een zwak briefje te schrijven. Een referentie die net niet positief genoeg is kan even schadelijk zijn dan een negatieve. Werkgevers zijn meestal goed in 'het tussen de regels lezen' en zullen dus meer uit de brief pikken dan wat er in staat.

Een simpele manier om te weigeren is zeggen dat je niet vertrouwd genoeg bent met hun werk of (professionele) achtergrond om een brief te schrijven. Zo verklein je de kans ook dat de andere persoon zich persoonlijk gekwest voelt.

Als je verrukt bent over het feit dat je gevraagd bent om een brief te schrijven, maar je weet niet goed wat in te brief te zetten, vraag dan een kopie van het c.v. en/of een lijst van dingen die de persoon bereikt heeft. Zij kunnen de krijtlijnen vormen voor je brief.

Een goede aanbevelingsbrief zegt meer dan alleen maar hoe geweldig de persoon in kwestie wel is. Een goede brief gaat dieper op de zaken in en beschrijft specifiek hoe goed iemand wel niet zal zijn voor de job waarvoor hij solliciteert.

Soms vraagt de persoon aan wie je vraagt om een brief te schrijven of jij dat niet wil doen in zijn/haar plaat zodat hij/zij alleen nog een handtekening moet zetten. Schrijf de brief dan volledig in hun naam en zeg hen dat, voor ze hun handtekening zetten, ze altijd nog dingen mogen veranderen.