Hoe schrijf je een goed cv

Wist je dat een recruiter in tien tot vijftien seconden bepaalt of je in aanmerking komt voor een job? Je zorgt er dus maar beter voor dat je jezelf messcherp en to-the-point voorstelt. Met deze gids loodsen we je stap voor stap naar een parel van een cv. Wil je meteen een inspirerend voorbeeld zien? Download dan als de wiedeweerga ons voorbeeld-cv

 

Stap 1: verzamel de nodige gegevens

Elk cv bevat een aantal kernonderdelen. Voor je gaat bepalen welke elementen je naar voren haalt, vergaar je best eerst alle gegevens in deze checklist.

 

 • Persoonlijke informatie: naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer en e-mailadres. 

TIP

Zorg voor een  professioneel adres: beter Jan.Peeters@gmail.com dan jantje_1986@gmail.com.

 • Rijbewijs: als je een rijbewijs hebt, vermeld dan ook het type en of je over een eigen wagen beschikt. 

 • Werkervaring: in deze rubriek vermeld je eerdere werkervaring, maar ook studentenjobs, stages en vrijwilligerswerk kunnen relevant zijn (zeker als je nog niet veel werkervaring hebt). Werkte je jarenlang bij een en dezelfde werkgever? Verdeel je carrière dan onder volgens de verschillende functies die je had bij die organisatie. Wees glashelder: vermeld de duur van elke functie en omschrijf telkens kort de organisatie en jouw takenpakket. Vermijd ook onverklaarbare ‘gaten’ in je werkervaring.

Voorbeeld

maart 2013 – september 2014: brand manager bij koekjesfabrikant Lotus Bakeries

Taken: commerciële actieplannen en promotiecampagnes uitwerken, verkoopresultaten van productengamma opvolgen en verkoopteam aansturen.

13-24 oktober 2015: vrijwilliger bij Film Fest Gent

Taken: klanten ontvangen en ticketverkoop in goede banen leiden 

 • Studies: Zorg voor een volledig overzicht van je studies (middelbaar, hoger, universiteit, extra master). Als dit van toepassing is op de job, kan je ook de titel van je bachelorpaper of masterproef meegeven.               

TIP

Heb je geen diploma behaald? Vermeld dan tot welk studiejaar je op de schoolbanken zat. Een extra opleiding zoals avondschool, bijscholingen, volwassenonderwijs of een cursus via de VDAB tonen aan dat je bereid bent om bij te leren. 

 • Vaardigheden: som hier je talenkennis, computerskills en andere relevante capaciteiten op.

  Begrijpen Spreken Schrijven
Nederlands Moedertaal Moedertaal Moedertaal
Engels Uitstekend Heel goed Goed
Frans Heel goed Goed Matig

Voorbeeld

Niet zeker welke talen je meester bent? Neem de proef op de som met onze taaltest!

 • Eigenschappen: Wat zijn jouw troeven? Ben je goed in multitasking of leidinggeven? Of is stressbestendigheid jouw grootste pluspunt? Ga te rade bij mensen die jou goed kennen – zoals vrienden, familie en zeker ook collega’s – en verzamel enkele sterke karaktertrekken die echt op jou van toepassing zijn. Probeer zeker ook onze Competence Indicator om jouw sterke en zwakke punten te ontdekken!
 • Varia: Wat je in je vrije tijd doet, vertelt veel over wie je bent. Wil je voor de klas staan? Vermeld dan zeker dat je monitor bent geweest in de scouts. Ook teamsporten, creatieve hobby’s of andere interessante bezigheden kunnen een plus zijn. 

 • Referenties: als sollicitant toon je dat je stevig in de schoenen staat door te je cv te laten motiveren door ex-collega’s.

TIP

Heb je geen werkervaring ? Geen nood, vraag een referentie aan een leraar, instructeur of stagebegeleider. Laat je referenties ook weten dat je naar hen verwijst in je cv. Geef enkel personen aan waarvan je weet dat ze positief zijn over jou. Vermeld hun functie, telefoonnummer en het bedrijf waar ze werken.

 • Link naar je LinkedIn-profiel: Vergeet zeker ook niet een zo volledig mogelijk profiel aan te maken op LinkedIn. Deze ‘Facebook voor werkgevers en-nemers’ is een handige tool om je profiel de wereld in te sturen. Bovendien staan er vacatures op en gebruiken ook recruiters de tool regelmatig. 

 

Stap 2: Puzzel je cv in elkaar

Nu je alle gegevens hebt verzameld, kan je de informatie gaan structureren. Met deze tips zorg je voor een glashelder en gebruiksvriendelijk cv. 

 

 • Stel jezelf in vraag. Lees de vacature waarvoor je solliciteert nog eens aandachtig door. Welk profiel zoekt de werkgever precies? Voldoe je eraan? En zo ja, welke elementen uit jouw cv kan je in de verf zetten om dat overduidelijk te maken? 

 • Kies  het juiste type cv. Er bestaan verschillende soorten cv’s, maar vooral het verschil tussen ‘chronologisch’ en ‘functioneel’ is belangrijk. Gebruik de onderstaande tabel om te bepalen welk type het best past bij jouw situatie:

Type cv Wat is het? Voor wie?  Voordeel?
Chronologisch cv

Een cv met opleidingen en ervaringen in chronologische volgorde, te beginnen bij de meest recente

Starters die nog niet veel professionele ervaring hebben en best zo veel mogelijk informatie meegeven Gemakkelijk op te stellen en duidelijk voor de recruiter
Functioneel cv Een cv dat enkel ervaringen of kennis vermeldt die relevant zijn voor de functie

Ervaren rotten met veel ervaring en vaardigheden die de juiste klemtonen willen leggen

Hiermee kan je maximaal inspelen op de wensen van de recruiter
 • Plaats de rubrieken in deze volgorde: persoonlijke gegevens (incl. de link naar je LinkedIn-profiel) werkervaring, studies, vaardigheden, rijbewijs, eigenschappen, varia, referenties. 

 • Maak het scanbaar. Een cv is geen roman, dus schrijf zo veel mogelijk in aparte puntjes en vermijd volzinnen. In een oogopslag moet duidelijk zijn welke rubrieken waar staan. Wil je toch bepaalde zaken toelichten? Dat kan in je begeleidende brief

TIP

Wil je het de recruiter echt gemakkelijk maken? Schrijf dan bovenaan je een cv een korte en krachtige zin die jouw kandidatuur samenvat. Voorbeelden zijn “Energieke starter met een passie voor technologie” of “Creatieve duizendpoot met 10 jaar ervaring”.

 • Less is more. Beperk je tot maximaal twee pagina’s. Laat zaken die niet relevant zijn voor de vacature achterwege. 

 

Stap 3: Vermijd deze veel voorkomende valkuilen

Een gat in je cv? 

Een jaar gebackpackt door Zuid-Amerika, zorg gedragen voor je zieke oma of lang moeten zoeken naar een job? Wees er eerlijk over en schrijf het neer. Is de reden complexer? Dan kan je meer toelichting geven in je begeleidende brief. 

 

Te veel jobs op je cv?

Als je te veel verschillende werkervaringen vermeldt, bestaat de kans dat de recruiter je als een ‘jobhopper’ klasseert. Je kan bijvoorbeeld proberen om gelijkaardige werkervaringen aan elkaar te koppelen. Of speel het jobhoppen net uit als een troef, door te onderstrepen dat je uiteenlopende ervaring hebt opgedaan. 

 

Wat met een leugentje om bestwil? 

Photoshop-skills, commerciële feeling, leiderschapskwaliteiten én een vlotte pen hebben? Het is soms moeilijk om aan alle vereisten te voldoen. Laat je niet verleiden door leugentjes om bestwil. Hoewel je je capaciteiten wel wat mag aandikken, pas je best op met verkeerde verwachtingen. Wees eerlijk over wat je kan en niet kan. Ontbreekt er een vaardigheid op je cv? Vermeld dan in je begeleidende brief dat je leergierig bent. Lieg in elk geval nooit over diploma’s of werkervaring. 

 

Stap 4: Neem de details onder de loep

Het verschil tussen een goed cv en een uitmuntend cv kan schuilen in de kleinste details. Neem dus zeker de tijd om ook deze puntjes te checken. 

 

 • Het spreekt voor zich dat een joekel van een dt-fout not done is. Lees je cv dus grondig na en laat er indien mogelijk ook iemand anders doorgaan. Slaap er een nachtje over en lees het dan zelf nog eens na. En dan nog eens.

 • Ban afkortingen en letterwoorden, want misschien is niet iedereen ermee vertrouwd. Heb je bijvoorbeeld nog gewerkt bij het SERV? Schrijf het dan zo: Sociaal Economische Raad van Vlaanderen (SERV).  

 • Vermijd jargon. Probeer je niet te bewijzen met onnodig moeilijke vaktermen. Sla de recruiter dus niet om de oren met vage zinnen als dit: “Ik vertaalde de USP’s naar tastbare KPI’s en rolde die na het verkrijgen van de interne buy-in company-wide uit.” 

 • Ga clichés uit de weg. Ben jij een ‘dynamische teamplayer met hands-on-mentaliteit’? Join the club. Probeer duidelijker en vooral origineler uit de hoek te komen. Zeg bijvoorbeeld dat je de koe bij de horens vat of dat je bruist van energie. Probeer te variëren, maar hou het wel professioneel. 

 

Stap 5: Het oog wil ook wat

Met een verzorgde lay-out kan je je jouw cv nog dat tikkeltje meer geven. Opgelet: overdrijf ook niet met de toeters en bellen. Hou het simpel en streef naar een aantrekkelijk, maar professioneel ogend cv.

 

 • Een foto bij je cv steken, is geen absolute must. Neem het op als de werkgever erom vraagt of als het relevant is. Vertegenwoordigers kunnen er bijvoorbeeld hun verzorgde voorkomen mee onderstrepen. In andere gevallen kan je het evengoed weglaten. Zo kan je potentiële werkgever je beoordelen op je competenties en niet alleen op je looks. 

TIP

Neem je toch een foto op, kies dan voor een neutrale pasfoto. Een knotsgekke selfie of party pic zullen je toekomstige werkgevers wellicht niet weten te smaken.

 • Met kleuren werken of titels in de kijker zetten, kan zeker. Maar laat tekeningen of foto’s achterwege als je niet solliciteert voor een creatieve job. Als je iets wil benadrukken, kan je het ook gewoon in het vet zetten of onderlijnen. 

TIP

Je cv personaliseren kan al met enkele eenvoudige lay-outtoetsen. Laat je inspireren door ons voorbeeld-cv

 • Hoe creatief je uit de hoek komt, hangt ook af van de vacature zelf. Solliciteer je voor een job als grafische duizendpoot? Dan verwacht de werkgever zeker iets extra. Maar ook voor andere jobs kan het van pas komen om je creativiteit, fantasie of vindingrijkheid in de etalage te zetten.

TIP

Een grafisch cv is niet alleen weggelegd voor wie kan toveren met Adobe Indesign en Illustrator. Ook wie geen kaas heeft gegeten van grafisch ontwerp, kan zich eraan wagen. Met handige sites zoals  vizualize.me of Kinzaa kan je ook als leek aan de slag.   

 • Kies voor een duidelijk lettertype dat zowel op papier als op een scherm goed leesbaar is. Fonts als Calibri, Cambria, Verdana of Georgia zijn uitstekende opties. 

 

Stap 6: Voor de creatievelingen

Hoewel een papieren cv nog altijd de standaard is, leven en werken we vandaag in een sterk gedigitaliseerd tijdperk. Veel bedrijven gaan dan ook op zoek naar sollicitanten die goed met nieuwe media overweg kunnen. Hierbij alvast enkele ideeën voor creatieve geesten …

 

 • Solliciteer je voor een job waarin kennis van sociale media een pluspunt is? Kijk dan verder dan LinkedIn en laat je zeker ook zien op kanalen als Twitter en Facebook! Laat de wereld gerust horen dat je op zoek bent naar een leuke job en speel je troeven uit.

 • Wil je het echt héél creatief aanpakken, dan is het misschien een ideetje om een cv aan te maken op Pinterest, het visuele prikbord. Gebruikers delen er video’s en afbeeldingen op. Door middel van afbeeldingen kan je tonen wie je bent en waar je allemaal gewerkt hebt. Heb je nog nooit Pinterest gebruikt, probeer dan eerst wat boards of fotoborden aan te maken voor je aan het cv begint. Je kan alvast veel ideetjes opdoen door wat rond te neuzen op Pinterest.

 • En waarom geen video? Steeds meer sollicitanten vullen hun cv aan met een promotiefilmpje over zichzelf. Het video cv of CVIV (cv interactive video) is een uitstekend idee, maar zorg ervoor dat de uitwerking niet amateuristisch is: hou het kort en professioneel.

 

Stap 7: Verzenden maar!

Is je cv tot in de puntjes afgewerkt? Dan heb je enkel nog een sterke begeleidende brief nodig om je sollicitatie te lanceren. 

 

Nog één iets: Je tekst gewoon kopiëren en plakken in een e-mail is te nonchalant. Sluit zowel je cv als je begeleidende brief in bijlage en verstuur ze met een vriendelijke, professionele e-mail. Succes!

TIP – Zet je cv online

Jij bent op zoek naar een job, maar vergeet niet dat werkgevers ook op zoek zijn naar jou! Zet je cv dus maak een profiel aan op vacature.com en plaats jouw cv op onze website. Zo ontdekken werkgevers jou en kan je rechtstreeks via vacature.com solliciteren voor vacatures! Dankzij onze slimme matchingsysteem van onze zoekrobot kan je persoonlijk gecontacteerd worden door geïnteresseerde werkgevers. Privacy gegarandeerd!

 

Bekijk ook: