Hoe schrijf je een cv dat opgemerkt wordt door de software van rekruteerders?

Tegenwoordig zijn er heel wat bedrijven die voor het gemak software gebruiken om automatisch de binnenkomende cv’s te behandelen. Wat betekent dit voor een kandidaat? En hoe kan je je cv aanpassen in functie van deze software?

Voor bedrijven die bedolven worden onder de kandidaturen is het niet altijd mogelijk om deze massa cv’s te laten analyseren door een echte persoon. Daarom doen sommige rekruteerders een beroep op software om kandidaturen te beheren. Deze software laat toe om cv’s te coderen en te bewaren in een database, zonder dat er iemand manueel door de informatie moet gaan.

Bij Mestdagh, de groep achter de supermarktketens Carrefour en Champion, leggen ze ons uit hoe het systeem werkt: “We ontvangen wekelijks ongeveer honderd cv’s via mail of op papier, terwijl we de kandidaten toch echt aansporen om te solliciteren via onze site. Om die kandidaturen niet te verliezen, hebben wij software die ze toevoegt aan onze databank. We gebruiken dit systeem intussen al zo’n twee jaar.”

Er blijkt evenwel één probleem: de bedrijven kunnen kandidaten over het hoofd zien die bijvoorbeeld niet de juiste trefwoorden hebben gebruikt. De software is krachtig, maar is hoe dan ook afhankelijk van de manier waarop de cv’s zijn opgesteld. Hoe kan je je cv zodanig optimaliseren dat het wordt opgepikt door de software?

Kies de juiste trefwoorden

Om je kansen om geselecteerd te worden te vergroten, moet je proberen om zo precies mogelijke termen te gebruiken om je functies en competenties te omschrijven. Vermijd afkortingen en probeer om ook synoniemen te gebruiken. Als je een job zoekt die wat afwijkt van je ervaring, aarzel dan niet om een paragraaf ‘doelstellingen’ of ‘gewenste functie’ toe te voegen. Som daar de functies en competenties op die je op het oog hebt.

Kies het goede formaat

Niet alle formaten zijn leesbaar voor de rekruteringssoftware. Maak je cv dus bij voorkeur op in Word-formaat. Vermijd PowerPoint, Photoshop of pdf.

Hou de vorm van je cv eenvoudig

Het is best om een klassiek cv in te sturen, met gewone ‘enters’ tussen de regels. De software kan niet altijd cv’s inlezen met tabellen, tekstvakken of andere speciale opmaak.

Bron: journaldunet.com