Hoe reageer je als je na een sollicitatie afgewezen wordt?

Niet iedereen kan de eindmeet van de sollicitatieprocedure halen. Uiteindelijk is het de bedoeling om uit de groep sollicitanten één geschikte kandidaat te destilleren die aan de eisen van het rekruterende bedrijf tegemoet komt.

Beschouw een afwijzing echter niet als verloren tijd. Je leert namelijk altijd iets dat in een volgende sollicitatie van pas kan komen. Daarom is het belangrijk dat je feedback krijgt over je afwijzing.

Selectiekantoren geven die feedback doorgaans vanzelf, telefonisch of per brief. Krijg je hem niet of wil je meer weten, aarzel dan niet om er naar te vragen. Je hebt immers recht op deze informatie.

Heb je een hele dag testen doorlopen en deelgenomen aan een assessment oefening, dan mag je een uitgebreide feedback verwachten. Dit gebeurt in een persoonlijk gesprek of telefonisch met de persoon die je doorheen de oefening begeleid heeft.

Je hebt recht op deze uitgebreide feedback onafhankelijk van het feit of je al dan niet voor de functie wordt uitgenomen. Houd er wel rekening mee dat het enkele dagen kan duren vooraleer je deze feedback krijgt. De consultant moet immers de tijd krijgen jouw testresultaten en simulatie-oefeningen te corrigeren en analyseren.

Lees ook:
- Hoe ga je om met kritiek?
- 12 tips om zelf doeltreffende kritiek te geven
- Hoe reageer je op kritiek?
- Hoe geef je kritiek op je baas?