Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe ontmasker je een valse rekruteerder?

Valse rekruteerders die werkzoekenden via valse vacatures geld uit de zakken willen kloppen: het is de nieuwste variant op een klassiek oplichtingsprocédé. Joris Scheppers werd er bijna het slachtoffers van. Gelukkig rook hij net op tijd onraad. Welke methodes gebruiken valse rekruteerders nog? En waar moeten jobzoekers op letten?

Geld verdienen door e-mails te sturen

“De meeste gevallen die ons ter ore komen, draaien rond snel geld verdienen via thuiswerk", vertelt Thibault Willaert, juridisch adviseur aan het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO). "Via advertenties worden mensen bijvoorbeeld gerekruteerd om een e-mail met een link naar een website naar zoveel mogelijk mensen door te sturen. Als genoeg mensen 1 minuut blijven hangen op die website, verdienen ze een grote som. Maar de inspanning die je daarvoor moet leveren, is enorm.

Witwasserij

Een andere beproefde methode is die van de zogenaamde ‘money mules’, of muilezels. Mensen die ingeschakeld worden om geld wit te wassen.” Mark Brouckaert, operationele coördinator bij de federale gerechtelijke politie, zag de eerste ‘muilezels’ in ons land opduiken in 2006. Het fenomeen steekt sindsdien steeds vaker de kop op. “Criminelen beloven je een vergoeding van 5 à 10 procent op een grote som. Het enige wat je moet doen, is dat geld vanuit het buitenland op je rekening laten storten en het meteen doorsluizen naar een andere rekening in een derde land. Doorgaans via een geldtransfersysteem. Omdat er drie politiediensten in drie landen over gaan, bemoeilijkt dat het speuren.”

Dergelijke spammail is doorgaans in het Engels, soms in het Frans opgesteld. “We hebben geen weet van soortgelijke e-mails in het Nederlands. Die e-mails vertrekken van bestaande of niet-bestaande vennootschappen. Het kan gaan om geld van een bankrekening in het buitenland die gekraakt is. Meestal stellen dergelijke organisaties zich voor als dynamische bedrijven op zoek naar een financieel manager.” Koen Van Poucke, commissaris bij de Federal Computer Crime Unit: “Alle sporen leiden naar jou, je onvangt criminele opbrengsten op jouw rekening. Daarom waarschuwen we voor te aantrekkelijke rekruteringsmails, waarin zogezegde dynamische bedrijven een financieel manager zoeken.”  

Wat kan je doen?

Mark Brouckaert besluit: “Gebruik je gezond boerenverstand. Je hoort lange tijd helemaal niets van dat bedrijf, en plots belt men je op. Je strijkt in een knip pakweg 10 procent van 6.000 euro op. Maar je minimale inspanning staat absoluut niet in verhouding tot het enorme bedrag dat je ermee kan verdienen. Geef toe, dat is te mooi om waar te zijn. Wees dus niet naïef."

Tekst: Nico Schoofs

Nuttige info
-
wordgeenmoneymule.nl
- consumentenbedrog.be (Klik op ‘soorten consumentenbedrog’, en in tweede instantie op ‘consumentenbedrog in de tewerkstelling’.)

Lees ook:
- Is je cv veilig op een jobsite?
- Joris getuigt: "Door die nepvacature was ik bijna 1.000 euro armer"