Hoe leg je een gat in je cv uit?

Werkloosheid, een sabbatjaar, ouderschapsverlof, een ziekte … Er zijn heel veel mogelijke redenen waarom de jobs op je cv elkaar niet altijd naadloos opvolgen. Hoe vermijd je dat deze ‘gaten’ een slechte indruk maken? Door altijd de waarheid te zeggen, zonder daar raar over te doen.

Lieg nooit

Probeer geen gat in je cv te maskeren door bijvoorbeeld de begin- en einddatums van je jobs te vervalsen. Want als een rekruteerder je referenties natrekt en merkt dat er bedrog in het spel is, verlies je meteen alle geloofwaardigheid. Wat ook de reden is waarom je carrière een tijdje ‘on hold’ stond, het is belangrijk dat je dit eerlijk vertelt en dat je ook aangeeft wat je ondernomen hebt om een job te vinden. Het geeft daarbij ook geen zin om té veel details uit je privéleven prijs te geven. Kort samengevat is dat de regel die je moet respecteren.

Pas de toon aan

Of het nu om ouderschapsverlof, om een sabbatjaar of om een periode van ziekte gaan: je moet dit aangeven in je cv, maar doe het met tact. Gaat het om een langdurige ziekte, spreek dan over een ‘periode van inactiviteit’, zonder in detail te treden. Gebruik deze term echter nooit voor je periodes waarin je geen job had. Geef aan dat je deze tijd gebruikt hebt om opleidingen te volgen en dat je actief gebleven bent in verenigingen en dergelijke.

Geef geen details

Oprecht zijn betekent niet dat je alles moet vertellen in je cv. Eventueel kan je in je motivatiebrief wel iets dieper ingaan op de redenen waarom je een tijd niet gewerkt hebt. Solliciteer je online, dan kan je dit in je e-mail vermelden of in het vak ‘commentaar’ van de sollicitatiesite. Meestal volstaan twee zinnen om de twijfels van de rekruteerder weg te nemen en om aan te geven dat je klaar bent om het werk opnieuw op te nemen. Stelt de rekruteerder je tijdens het sollicitatiegesprek bijkomende vragen, geef dan een eerlijk, maar positief antwoord.

Benadruk ook niet-professionele activiteiten

Een cv wordt op twee niveaus gelezen: de rekruteerder let op je competenties, maar ook op je persoonlijkheid, waarden en inzet. De basis van elk curriculum blijft de lijst met diploma’s en vorige jobs, maar heel wat rekruteerders hebben ook interesse in wat hun potentiële werknemer daarnaast nog doet. Als je dus veel vrijwilligerswerk gedaan hebt of terug bent gaan studeren terwijl je nog ergens aan het werk was, vergeet dit dan zeker niet te vermelden. Het kan een troef zijn waarmee je de gaten in je cv compenseert.