Hoe decodeer je een jobadvertentie?

Jobtitel, functie-inhoud, info over het bedrijf, uitleg over de verloning... Op het eerste gezicht heeft een jobadvertentie geen geheimen. En toch kan je als sollicitant maar beter goed tussen de regels lezen. Waarop moet je letten? Welke info moet je zeker gebruiken als je solliciteert?

De jobtitel

Het absolute beginpunt, zowel voor jezelf als voor de rekruteerder. Jij voelde je erdoor aangesproken, de rekruteerder probeerde de jobinhoud ermee samen te vatten. Solliciteer je voor de job, dan zijn dit meteen twee belangrijke aandachtspunten:

1. Ga na waarom je oog op de job viel en gebruik dit om in je brief je motivatie uit te leggen.
2.
Analyseer de jobtitel en verwerk de sleutelwoorden in alle contacten met het bedrijf. Pas dus zeker ook je cv aan. Waarom gebruik je bijvoorbeeld niet dezelfde woorden in de titel van je cv? Ook je vroegere ervaringen, je competenties,... kan je best herformuleren in functie van de jobtitel. Zorg in elk geval voor een coherent geheel.

De jobinhoud

Hier vind je meer uitleg over de taken en verantwoordelijkheden die met de functie samenhangen. Vaak is dit een hele waslijst. Denk eraan dat hetgeen bovenaan staat het belangrijkste is. Als je je brief schrijf of op gesprek gaat, focus dan op de eerste drie puntjes en leg uit waarom jouw competenties er perfect mee samenvallen.

De vereiste competenties

In dit deel van de advertentie legt de rekruteerder uit welke verwachtingen hij heeft van de werknemer, zeg maar welke zijn competenties, zijn opleiding en zijn ervaring idealiter zijn. Ook hier is datgene dat bovenaan staat het belangrijkste. Voldoe je daaraan, dan maak je veel kans uitgenodigd te worden. Aarzel dan ook niet om die kerneisen bovenaan je cv te zetten en als eerste uit te spelen op een gesprek.

En tot slot: het lijkt misschien een helse klus om elke vacature op die manier uit te pluizen, maar je zal hierdoor wel efficiënteren solliciteren. Je zal sneller zien of een job je ligt of niet en hoe je je brief moet opbouwen. Wedden dat je sneller uitgenodigd wordt op gesprek?

Bron: Forbes

Op zoek naar een leuke job? Bekijk onze vacatures.