Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Het beste uur om op sollicitatiegesprek te gaan

Is het slim om als eerste aan de beurt te komen? Er zijn tal van situaties te bedenken waar dat niet het geval is. Een bekende onderhandelingstechniek is bijvoorbeeld om eerst de tegenpartij met een voorstel over de brug te laten komen, voor jij een voorstel doet.

Sollicitatiegesprek

Als het om sollicitatiegesprekken gaat blijkt er een ander mechanisme te spelen. Uri Simonsohn en Francesca Gino van de universiteit van Philadelphia onderzochten de scores die kandidaten voor een MBA kregen na hun gesprek met beoordelaars. Ze kregen ook inzage in de resultaten van hun schriftelijke tests en de totaalscore die de interviewers hen toekenden.

Wat bleek? Kandidaten die later op de dag aantreden krijgen systematisch een lagere score dan kandidaten die eerder geïnterviewd werden, ongeacht hoe sterk hun persoonlijke test was.

Te vrijgevig?

De verklaring: interviewers voelen zich te vrijgevig wanneer ze een aantal hoge scores op rij geven. Om meer diverse hoge en lage scores op een dag te hebben, krijgen de laatste kandidaten daarom automatisch minder punten.

De moraal van het verhaal? Als je zelf het tijdstip van je sollicitatiegesprek mag kiezen, ga dan voor het vroegst mogelijke uur.