Gedreven door onderzoek? Leef je uit als wetenschapper

Wetenschappelijk onderzoek draagt bij tot innovatie in het werkveld en zorgt voor economische groei, welvaart en welzijn. Een carrière als wetenschapper is dan ook meer dan het overwegen waard.

 

Aan universiteiten en instituten

Heel wat wetenschappelijk onderzoek wordt gesubsidieerd door de overheid en vindt plaats aan universiteiten. Het doel is dan vaak in de eerste plaats het ontdekken of vastleggen van bepaalde principes. Maar zelfs dit zuiver wetenschappelijk onderzoek mondt uiteindelijk uit in praktische toepassingen.

 

Buiten de universiteit kun je als wetenschappelijk onderzoeker aan de slag in onderzoeksinstituten. Wetenschappelijk onderzoek vindt plaats in de meest uiteenlopende takken van de wetenschap. Zo kun je als chemicus terecht in diverse laboratoria. Je analyseert producten en stoffen, beschrijft reacties en stelt rapporten op met je bevindingen.

 

Industrie zoekt wetenschappers

Als wetenschapper kom je ook aan de bak in de industrie. Heel wat bedrijven hebben een afdeling Research & Development (R&D). Als ingenieur ontwerp, ontwikkel en perfectioneer je nieuwe machines. Als IT'er ontwikkel en test je nieuwe software.

 

Naargelang je diploma kun je ook een job vinden als productontwikkelaar. Je gaat dan op zoek naar de juiste grondstoffen om nieuwe producten te ontwikkelen. Je voert productietests uit, brengt verslag uit van de resultaten en gaat het product ontwikkelen.

 

Meer jobs als wetenschappelijk onderzoeker vind je hier.