En wat heb jij geleerd op Vacature Talentum?

Vorige woensdag kwamen bijna 7.000 sollicitanten langs in Brussels Expo om er te praten met ruim 50 rekruterende bedrijven. Onze redacteur ging de sfeer op Vacature Talentum proeven en peilde naar de motieven en de verwachtingen van de bezoekers. Hij kwam naar huis met 4 portretjes.

1. Olivier: "Hoog tijd om Nederlands te leren"

- Leeftijd? 35 jaar
- Diploma? Ingenieur
- Zoekt een nieuwe job omdat zijn werkgever (Xerox) hem, samen met zijn collega's van zijn afdeling, in februari heeft ontslagen. "Na acht jaar dienst moet ik dus opnieuw solliciteren. Door mijn anciënniteit kreeg ik een goede ontslagpremie en een vergoeding voor de sluiting. Ik heb dus wat reserve.”
- Versierde een eerste gesprek nadat hij 50 cv's had verstuurd. “Het probleem is dat bedrijven ofwel een schoolverlater zonder ervaring zoeken, ofwel een senior met een ruime ervaring in een bepaald domein. Mijn ervaring bij Xerox is echt productgerelateerd, zeer specifiek. Ik zou jonge ingenieurs willen aanraden zich niet te veel ‘af te sluiten’. Maar dat is niet evident.”
- Wil zijn zoektocht een duwtje geven door Nederlandse les te volgen. "Ik heb mijn cv in het Frans en het Engels opgesteld. En in april begin ik met Nederlandse lessen aan de hand van een cd-rom en via conference calls met een docent!”

2. Bernard en Laurent: "Hier leer je de jobmarkt echt kennen"

- Leeftijd? 35 en 31 jaar
- Diploma? Allebei ingenieur
- Zoeken een nieuwe job omdat ze tijd de tijd rijp vinden voor een andere uitdaging. "Het leger is nog altijd een betrouwbare werkgever, maar ook daar neemt de druk toe. Het is net als in de privé: niemand blijft 30 jaar op dezelfde plek zitten."
- Bezoeken de beurs omdat ze contacten willen leggen. "Je komt direct in contact met de jobmarkt. De vinger aan de pols, zeg maar. Heel wat anders dan achter je pc op jobsites naar vacatures te zoeken."

3. Karen: "Ik moet me beter leren verkopen"

- Leeftijd? 26 jaar
- Diploma? Politieke wetenschappen met als specialisatie strategische communicatie en internationale handel. Studeerde af in september 2009.
- Komt naar de beurs omdat "het de ideale manier is om kennis te maken met bedrijven waar ik zelf nooit aan zou denken Verschillende stands hebben een positieve indruk nagelaten.”
- Obstakels om een job te vinden zijn "talenkennis, het gebrek aan ervaring... Maar het moeilijkste blijft uiteindelijk jezelf verkopen. Ik weet niet of het aan de crisis of aan mij ligt, maar mijn vrienden die een jaar eerder zijn afgestudeerd, hebben bijna allemaal werk gevonden.”

4. Gaspard: "Ik wou weten welke mijn mogelijkheden zijn"

- Leeftijd? 28 jaar
- Opleiding? Ingenieur
- Komt naar de beurs omdat "ik wil weten wat mijn mogelijkheden zijn. Ik ben op dit moment best tevreden bij mijn werkgever. Ik wil weten welke andere uitdagingen er aansluiten bij mijn profiel. Dit is een mooie kans daartoe, omdat hier heel veel bedrijven samen zijn. En, je kan vaak praten met werknemers on the job. Dat is volgens mij nog altijd de beste manier om een bedrijf door te lichten."

Tekst: Laurent Depré - Foto: Lies Willaert

Vacature Talentum gemist? Bezoek dan nu de virutele beurs en neem een kijkje in onze jobs.