Een litteken kan je een job kosten

Moedervlekken, littekens en andere afwijkingen in het gelaat kunnen ervoor zorgen dat sollicitanten slechtere beoordelingen krijgen tijdens een sollicitatiegesprek. Dat blijkt uit een studie van de Rice University en de Universiteit van Houston.

De studie, die verschenen is in The Journal of Applied Psychology, is een van de eerste die ingaat op de vraag hoe personen met onvolkomenheden in het gelaat scoren op sollicitatiegesprekken.

Het onderzoek bestond uit twee delen. In een eerste deel moesten 171 studenten naar sollicitatiegesprekken luisteren, terwijl ze foto’s van de sollicitanten te zien kregen. Tijdens de studie werden de oogbewegingen van de proefpersonen gevolgd en nadien werd hen gevraagd om informatie over de getoonde sollicitanten op te noemen.

In het tweede deel van de studie moesten 38 MBA-studenten die ervaring hadden met rekrutering sollicitatiegesprekken afnemen van kandidaten met en zonder moedervlekken in het gezicht.

Afleiding

Uit de resultaten blijkt dat in beide delen van de studie de proefpersonen zich achteraf minder informatie herinnerden over de kandidaten met littekens en moedervlekken dan over de kandidaten met een gaaf gelaat. Dit zorgde ervoor dat ze deze kandidaten ook een negatievere beoordeling gaven, hoewel deze wel degelijk ervaren waren en de juiste diploma’s op zak hadden.”

“Wanneer je kandidaten voor een bepaalde vacature beoordeelt, is het belangrijk om te onthouden wat zeggen”, vertelt Mikki Hebl, professor psychologie aan de Rice University en een van de auteurs van de studie. “Ons onderzoek toont aan dat rekruteerders die te maken krijgen met kandidaten met littekens in het gelaat door die onvolkomenheden afgeleid worden, zich achteraf minder informatie over de kandidaten herinneren en hen daardoor negatiever beoordelen.”

De onderzoekster waarschuwt dan ook voor discriminatie. “Hoe je gezicht eruit ziet heeft een grote invloed op hoe je scoort tijdens een sollicitatiegesprek”, zegt ze. “Er bestaan verschillende studies over discriminatie op de werkvloer, maar deze studie is de eerste die inzicht geeft in de reden waarom dit voorkomt.”