Dit zijn de belangrijkste economische sectoren in jouw provincie

Welke Vlaamse provincie staat op economisch gebied het sterkst? Wat zijn de speerpunten van jouw provincie? Met andere woorden, in welke sector maak je het meest kans om werk te vinden? 

 

Antwerpen

Volgens een rapport van de Regionale Sociaal-Economische Overlegcomités (Resoc) en de Universiteit Antwerpen (mei 2015) is 44% van de omzet van de Vlaamse economie te danken aan bedrijven in de provincie Antwerpen. Dat heeft veel te maken met de Antwerpse haven. De speerpuntsectoren in de haven zijn de logistiek, de chemische en de petrochemische sector. De provincie Antwerpen heeft  duizenden jobs voor  ingenieurs en techniekers, accountantsmarketeers en verkopers, administratief personeel en HR-managers.

 

Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant staat aan de wereldtop in de branche van de medische technologie en geneesmiddelen. Belangrijke bedrijven zijn Novartis Pharma en Quintiles.
Ook belangrijke werkgevers zijn de creatieve industrieën: de film en tv-productie, geconcentreerd rond Vilvoorde met Medialaan en journalistiek met De Persgroep Publishing,

 

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen zijn er in het totaal bijna 100.000 bedrijven. Enkel de provincie Antwerpen telt meer ondernemingen. Drie grote sectoren nemen elk ongeveer één derde van de Oost-Vlaamse arbeidsplaatsen voor hun rekening: industrie en bouw, handel en commerciële diensten, en de niet-commerciële diensten: gezondheidszorg, onderwijs, overheid en maatschappelijke dienstverlening.

 

West-Vlaanderen

Een van de sterkhouders van de West-Vlaamse economie is de voedingsindustrie.
Ook sterk vertegenwoordigd in West-Vlaanderen is de machinebouw en mechatronica, onder andere in de auto-industrie. West-Vlaamse ondernemers zijn vernieuwers. Heel wat bedrijven in de regio zijn actief in de sector Blue energy, een segment dat oplossingen uitwerkt om duurzame energie op te wekken.

 

Limburg

Export blijft de stuwende kracht achter de Limburgse economie. Uit onderzoek blijkt dat dat samenhangt met een modern product en moderne marketingvaardigheden. Dé sterkhouder van de Limburgse economie is de bouwsector. Ook de toeristische activiteiten en autoverkoop blijven op een hoog niveau.

 

Bron: www.voka.be