Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Discriminatie op de werkvloer: wat kan je doen?

Alle diversiteitscharters ten spijt, discriminatie binnen de uitzendsector is nog steeds de harde realiteit. Dat werd vorige week nog maar eens bevestigd in een undercoverreportage van het één-programma Volt. Maar liefst 6 van de 8 kantoren gingen in op de vraag van de werkgever om geen allochtonen voor te dragen.

Discussieer mee: is anoniem solliciteren de oplossing?

Om discriminatie bij sollicitaties tegen te gaan werken ze bij de federale overheid sinds enige tijd met anonieme cv's. Wanneer federale overheidsdiensten contractuelen willen aanwerven kunnen ze de cv-databank van Selor anoniem raadplegen. Pas wanneer de kandidaat geselecteerd is en uitgenodigd wordt voor een gesprek, worden de persoonsgegevens doorgegeven. Vind je dat alle bedrijven op die manier zouden moeten werken? We horen je mening graag!

Allochtonen, homo's, seropositieven...

Maar niet alleen allochtonen krijgen af te rekenen met allerlei vooroordelen. Op onze website verschenen eerder al artikels over werknemers die ontslagen werden 'omdat ze te veel homo waren' of omdat ze seropositief waren. Ria Koeck, serviceverantwoordelijke bij Sensoa Positief, krijgt bijvoorbeeld nog wekelijks klachten van seropositieve werknemers: "Het gaat om pesterijen, het verbod om bepaalde functies uit te oefenen tot regelrecht jobverlies."

Is er in deze cases sprake van discriminatie?

Case 1: "Ik ben 50 jaar en solliciteerde onlangs voor een job als boekhoudster. In een antwoordbrief kreeg ik te horen dat men op zoek was naar een kandidaat op héél lange termijn en mijn profiel dus niet in aanmerking kwam. Is dit discriminatie?" Het antwoord van SD Worx.

Case 2: "Sinds enkele maanden ben ik op zoek naar een nieuwe job. Bij het solliciteren ondervind ik wel wat tegenkanting omdat ik zwanger ben. Kan ik voor een job geweigerd worden omdat ik zwanger ben?" Het antwoord van SD Worx.

Case 3: "Onlangs besliste mijn werkgever om bedrijfswagens aan te bieden in ons team, mits een kleine inlevering op het brutoloon. Iedereen kan een wagen krijgen, op voorwaarde dat hij/zij 80% werkt. Ik werk net iets minder en kan dus geen aanspraak maken op de wagen. Ik krijg echter ook geen alternatieve verloning in de plaats. Is dit discriminatie?" Het antwoord van SD Worx.

Waar meld je discriminatie?

En wat als het jou of een collega overkomt? Wat kan je doen en waar dien je klacht in als het de spuigaten uitloopt? Lees het hier.

Foto: Lies Willaert