Discreet solliciteren doe je zo

Op zoek naar een nieuwe job, terwijl je er nog een hebt? Dan is het vaak beter om dat geheim te houden. Je weet niet zeker of je een nieuwe job gaat vinden en je wilt het vertrouwen van je huidige werkgever niet kwijtraken. Hier zijn vijf tips om te voorkomen dat je ontslagen wordt zonder dat je zelfs een nieuwe job hebt gevonden.

 

1. Zorg ervoor dat je online profielen up-to-date zijn

Veel werkgevers en recruiters bekijken tegenwoordig nog voor het sollicitatiegesprek de profielpagina’s van potentiële kandidaten op social media en vacaturedatabanken. Het is dus belangrijk dat je online profielen up-to-date zijn. Als je jouw profiel pas aanpast als je op zoek gaat naar nieuw werk en je hebt nog een job, valt het nogal op dat je ineens allerlei aanpassingen doet. Werk je profiel dus continu bij, ook op vacature.com.

 

2. Zeg nooit iets negatief over je huidige werkgever

Gedrag uit het verleden wordt vaak gezien als voorspeller van toekomstig gedrag. Je potentiële nieuwe werkgever zit niet te wachten op een werknemer die zich negatief uitlaat over hem/haar en de organisatie. Probeer te focussen op positieve punten. In plaats van te praten over de promotie die maar uitbleef of het slechte management van je huidige baas, kun je vertellen dat je op zoek bent naar een plek waar je jouw vaardigheden en kennis beter kunt benutten en ontwikkelen.

 

3. Kleed je niet anders dan normaal en plan gesprekken buiten je werktijd

Door sollicitatiegesprekken buiten werktijd te plannen, voorkom je argwaan onder je collega’s. Moet je voor een sollicitatiegesprek direct na het werk formeel gekleed zijn, terwijl je op je huidige werk altijd een T-shirtje aan hebt? Probeer dan ergens een plek te vinden waar je je na het werk kunt omkleden.

 

4. Vraag je potentiële nieuwe werkgever om je sollicitatie discreet te behandelen

De wereld is klein, zeker als je gaat solliciteren in de branche waarin je al werkzaam bent. Verhalen en roddels doen sneller de ronde dan je wellicht denkt. Het is belangrijk dat je bij het eerste contact duidelijk aangeeft dat de sollicitatie vertrouwelijk moet worden behandeld. Wanneer je dit pas doet bij het sollicitatiegesprek, ben je waarschijnlijk al te laat!

 

5. Blijf presteren op je huidige werk en vertrek in stijl

Als je op zoek bent naar een nieuwe job, heb je  mentaal vaak al afscheid genomen van je huidige job. Het is echter van cruciaal belang om te blijven presteren, verwachtingen waar te maken en gestelde doelen te realiseren. Het netwerk van managers kan ver reiken binnen een bepaalde sector en ook daarbuiten. Als je onprofessioneel gedrag vertoont tijdens het vertrek bij je huidige werkgever, loop je het risico dat je toekomstige werkgever daar iets van opvangt.

 

Lees ook:

Het ontslag volgens de letter van de wet

Stappenplan voor een efficiënte “jobhunt”

Schrijf in 5 stappen een motivatiebrief van topniveau

Hoe schrijf je een goed cv

 

Bron: www.wetalent.nl