De vlucht vooruit van Brussels Airlines

Terwijl wij met een cocktail in de hand op het strand liggen, schakelen de piloten, stewards en check-in agents van Brussels Airlines een versnelling hoger. Nooit eerder vervoerden ze zoveel passagiers of deden ze zoveel verschillende bestemmingen aan. Wellicht boekt de luchtvaartmaatschappij zelfs voor het eerst in vijf jaar winst.

 

Flexibiliteit voorop

De voorbije crisisjaren hebben Brussels Airlines af en toe flink pijn gedaan. De luchtvaartmaatschappij heeft hard in haar kostenstructuur moeten snijden, maar plukt daar nu stilaan de vruchten van. De vooruitzichten voor dit jaar ogen rooskleurig. Met dank aan de nieuwe productformules, de lagere tarieven, het groeiend aantal bestemmingen en de inspanningen van de 3.500 medewerkers, die instaan voor ongeveer 300 vluchten per dag.

Diane Cauwenberghs, talent manager: “We hebben een serieuze oefening gemaakt inzake efficiëntie. Vandaag stellen we onszelf onophoudelijk in vraag: hoe kunnen we nog beter presteren zonder aan de kwaliteit van onze services te raken? Daarom streven we er bewust naar talent aan te trekken met ervaring buiten de luchtvaartsector. De combinatie van interne kennis en verfrissende ideeën van buitenaf helpt ons aan efficiëntie te winnen.”

Luchtvaartmaatschappijen werken dag en nacht. Dat vraagt heel wat flexibiliteit van de medewerkers. “Weekendwerk en vroege en late shifts zijn eigen aan de sector. Wie daar niet voluit voor wil of kan gaan, past beter voor een job in de luchtvaart”, zegt Diane Cauwenberghs. “Nogal wat mensen bij ons werken deeltijds, al dan niet via tijdskrediet. Als die vraag komt, stellen we ons altijd heel flexibel op.”

 

Gezocht: e-commercetalent

Brussels Airlines is een bekend merk en de sector doet velen dromen. Het bedrijf vindt dan ook meestal vlot nieuwe werknemers. In 2014 mocht Brussels Airlines 265 nieuwe medewerkers verwelkomen. In de eerste helft van 2015 zijn dat er al 160.

“Jaarlijks krijgen we 4.000 kandidaturen binnen”, zegt Cauwenberghs. “Vast cabinepersoneel en piloten vinden we voorlopig vrij makkelijk. De werkgelegenheid in de sector zit nog niet op het niveau van het jaar 2000. Het aanbod in eigen land blijft groot genoeg om aan onze vraag te voldoen.”

Al zijn er ook vacatures die iets langer blijven openstaan. Cauwenberghs: “Bijvoorbeeld voor jobs die met e-commerce te maken hebben is het moeilijk geschikte kandidaten te vinden in eigen land. Die functies vereisen enerzijds technische webkennis en anderzijds strategisch-commerciële feeling. Om die vacatures in te vullen, moeten we al eens lonken naar de buurlanden waar spelers als Amazon of bol.com hun thuisbasis hebben. Daar vind je meer e-commercetalenten.”

 

Klik hier voor een selectie jobs bij Brussels Airlines.