De uitzendsector doet het goed

De vraag naar interimarbeid is in 2014 met 9 procent toegenomen tegenover 2013, goed voor een totaal van 177,11 miljoen uitzenduren. Hiermee sluit de uitzendsector twee moeizame jaren af en hoopt hij om het niveau van voor de crisis (2007) opnieuw te bereiken. Dat blijkt uit het jaarverslag van Federgon, de federatie van de HR-dienstverleners. De groei zet zich met 10,8 procent alvast door tijdens de eerste drie maanden van 2015.

 

In totaal gingen vorig jaar 571.732 uitzendkrachten aan de slag, ofwel 7% meer dan in 2013. Federgon verklaart de stijgende vraag door de economische groei. Zo werden meer dan 200.000 jobstudenten ingeschakeld, een record. Ook oudere interimarissen kregen meer kansen: 34.245 waren 50-plussers, oftewel 9,3% van het totaal aantal uitzendkrachten, 55.294 waren 45-plussers, 15% van het totaal.

 

Sterke toename in de bouw

Federgon zag een sterke toename van uitzendarbeid in de bouw, ondanks de dalende tewerkstelling in deze sector. De helft van wie instroomt, blijft in de bouw actief.

De betere conjunctuur weerspiegelt zich ook in een hogere omzet van de inschakeling voor managementfuncties (+ 8,6%), en een lagere outplacementactiviteit (16.011 tegenover 17.095 in 2013).

Het gebruik van dienstencheques ging in 2014 verder achteruit (- 0,9%), maar het aantal klanten (+ 2,6%) en huishoudhulpen (+ 0,9%) nam wel toe. Dat wijst er vermoedelijk op dat mensen minder lang gebruik maken van huishoudhulp.

 

Uitdaging: de openbare sector

Hoewel de uitzendsector een groei kon optekenen, ziet algemeen directeur Herwig Muyldermans nog enkele grote uitdagingen, te beginnen met uitzendarbeid mogelijk maken in de openbare sector. België is een van de weinige Europese landen waar de overheid geen beroep kan doen op uitzendarbeid. Daarnaast moet ook het verbod op uitzendkrachten in de verhuis-, scheepsvaart-, en grafische sector verdwijnen, stelt Muyldermans.

 

Elektronisch contract

Federgon wil ook de technologische trein niet missen en werkt daarom aan een systeem van elektronische arbeidsovereenkomsten. Hiermee zou de uitzendkracht zijn arbeidsovereenkomst elektronisch kunnen ondertekenen - met bijvoorbeeld een smartphone. Dat vermindert de administratieve rompslomp en geeft meer rechtszekerheid voor zowel het uitzendkantoor, de uitzendkracht als de klant. Het plan krijgt alvast steun van minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo.

 

Wil je graag als uitzendkracht aan de slag? Hier vind je interimjobs.