De origineelste cv’s van 2012

Je cv laten opvallen te midden van de stapels kandidaturen die rekruteerders elke dag binnenkrijgen is een must als je in deze crisistijden een job wilt vinden.

Hieronder vijf non-conformistische cv’s die het afgelopen jaar de aandacht wisten te trekken en in enkele gevallen zelfs een heuse buzz op het internet creëerden.

1. Het getekende stop-motion-cv

Waarom twijfelen tussen een video-cv en een cv op papier als je ook beide kan combineren? De Fransman Laurent Louvion, die ooit nog een carrière als striptekenaar overwoog, tekende zijn volledige levensloop uit en maakte er met behulp van een smartphone een professioneel ogend stop-motion-filmpje van. Zijn doel: een job in de marketing vinden.

2. Het MS-DOS-cv

Als sollicitant moet je je cv aanpassen aan de doelgroep die je voor ogen hebt, zo moet Jean-Noël Pierre gedacht hebben. En dus heeft hij, als ICT’er in spe, een interactief cv gemaakt dat doet denken aan MS-DOS, het besturingssysteem waar elke programmeur ooit wel mee te maken gehad heeft. Een flitsende lay-out heeft zijn cv niet, maar door bepaalde commando’s zoals ‘diplomes’ of ‘experience’ in te typen kom je heel wat te weten over zijn profiel.

3. Het cv op een stuk paté

‘Envoyer du pâté’ is een Franse uitdrukking die zoveel wil zeggen als ‘ergens al zijn energie in steken’. Om te bewijzen dat ze inderdaad al hun energie in een job steken heeft het collectief Pépé team dan ook letterlijk een stuk paté met daarop hun cv rondgestuurd naar potentiële klanten (zie foto bovenaan).

4. Het scroll-cv

Om het cv van Grégoire Vella te ontdekken moet je over een geoefende wijsvinger beschikken. Je doorloopt zijn interactieve cv namelijk door te scrollen met je muis. Op die manier kan op je eigen tempo te weten komen wat Grégoire zoal op zijn actief heeft staan. En het moet gezegd worden: zijn cv is erg professioneel uitgewerkt.

5. De parodie op het Google Chrome-spotje

Er bestaat een bekend reclamespotje voor Google Chrome waarin een vader online de levensloop van zijn dochter documenteert. Een anonieme sollicitant die zich ‘Your dear employee’ noemt stuurde een parodie op dit filmpje rond waarin hij zijn eigen levensloop schetst. Hij vervolledigt de baseline van het originele filmpje 'The web is what you make of it' met de woorden 'same for your career …' en voegt er zijn e-mailadres en een link naar de site www.yourdearemployee.com aan toe. Via die site kan je ook zijn (anonieme) profielen op LinkedIn, Facebook, Twitter en YouTube vinden, waar hij zich overal voorstelt als ‘Your dear employee’.

Het originele spotje:

De parodie met het cv: