De energie van mensen

Een leven zonder elektriciteit, we zouden het ons niet meer kunnen voorstellen. Maar wie zorgt dat al die energie tot bij ons raakt? Da’s de job van de mensen bij Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet in België.

 

 “Samen met meer dan 1200 collega’s zijn we dagdagelijks bezig met ontwerpen, aanleggen, controleren en onderhouden van het hoogspanningsnet.” Jan Smolders controleert als dispatcher de grote energiestromen van België. Vanuit drie centra leidt Elia de stroom in juiste banen. Jan schakelt stations af en aan en bepaalt zo waar stroom terechtkomt. “Op de dispatching zorgen we dat de stroom constant blijft, en dat pieken opgevangen worden. Je moet altijd alert reageren op wat er op het net gebeurt. Die afwisseling boeit me.”

 

Levensbelangrijk werk

“Ons werk is belangrijk voor heel ons land, levensbelangrijk zelfs. Als je hier aan de slag gaat, krijg je echt het gevoel dat je aan iets bijdraagt” zegt René Hemelsoet, technieker bij de Dienst Hoogspanning. “Natuurlijk moet je iets van elektriciteit, elektromechanica of techniek kennen. Maar het hoogspanningsnet is heel specifiek qua techniek. Daarom krijg je hier intern veel opleiding en regelmatig bijscholing.”

 

Samen groeien

In 2001 zag Elia het levenslicht. Sindsdien groeide het ook verder in het buitenland. Er werken veel jonge mensen, die ook meegroeien. ”We zijn een Belgisch bedrijf, met internationale ambities. Iedereen op elk niveau heeft contact met elkaar. Die open cultuur is noodzakelijk voor zo’n complex verhaal. Want de kleinste storing kan enorme gevolgen hebben.” En de stijgende vraag naar elektriciteit doet ook Elia verder groeien, net als de vraag naar goed personeel.

 

Unieke mix

Jan en René zijn heel tevreden over hun keuze voor Elia. “Ik werk hier heel graag” zegt Jan. “Elia biedt iets uniek: de mix van persoonlijke voldoening en maatschappelijk belang. En je geniet van veel vrijheid en voorwaarden.” René bevestigt: “Met de nodige inzet en kennis beleef je hier een zalige job dichtbij huis. Bovendien kan je goed doorgroeien, als je wil.”

 

Die boeiende uitdaging geeft beiden veel energie. Bovendien blijft Elia groeien en zoekt het voor heel België nieuwe medewerkers, waaronder dispatchers en techniekers.

 

Ook zin om meer energie van je job te krijgen?

www.elia.jobs