De cv-check: "Zet jezelf in de markt als een merk"

Elke week kijkt een expert het cv na van een Vacature-surfer. Deze week neemt Barbara De Jonghe van loopbaanadviseur.be het cv van Robin onder de loep. Wil jij jouw cv ook eens laten nakijken door Barbara? Stuur het dan naar cv-check@vacature.com en misschien komt het jouwe een van de volgende weken wel aan bod.

Talent branding

Je cv is eindelijk af. Toch heb je een vermoeden dat je ondanks je harde werk weinig kans maakt op de job. Maar wat kan je doen als je hoogstwaarschijnlijk één van de vele bent die solliciteert voor die interessante vacature? Dan heb je waarschijnlijk nog niet gehoord van 'talent branding'. Hierbij ga je jezelf bekijken in relatie met de arbeidsmarkt. Dit doe je door je merkwaarden - jij als merk - gericht te communiceren en uit te dragen in functie van een nieuwe job. Maar wat betekent 'talent branding' nu concreet?

Robin, een administratieve duizendpoot met een voorliefde voor IT, is op zoek naar een baan. Op zijn cv vind je de standaard bouwstenen, namelijk zijn opleidingen, werkervaring en kennis. Dit zijn Robins tastbare en meetbare eigenschappen. Maar hoe onderscheidt hij zich van vergelijkbare profielen die ook solliciteren op dezelfde jobs?

Door zijn niet tastbare en niet meetbare eigenschappen op te nemen in zijn cv kan hij een cruciaal verschil maken. Zijn persoonseigenschappen, zijn talenten en bijzonderheden maken hem als merk compleet. Robin is een all-round administratief medewerker, met een analytische geest en een hands-on mentaliteit. Daarnaast heeft hij een sterke interesse in nieuwe technologieën en heeft hij zich gespecialiseerd in IT-programmeertalen.

Zijn cv is nu een doorsnee cv waarmee hij niet opvalt. Herwerkt hij zijn cv naar analogie van 'talent branding', dan wekt hij de interesse van de werkgever door de merkwaarden die Robin uitdraagt. Een geïnteresseerde werkgever weet wat hij kan verwachten van Robin als sollicitant, en Robin weet dat zijn potentiële nieuwe werkgever zich aangetrokken voelt door zijn merkwaarden. 

Als je als sollicitant zelf zorgt voor de juiste match tussen jezelf en je nieuwe werkgever, dan is de kans groter dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor een job die aansluit bij jouw talenten, jouw merkwaarden.

Een blik op het cv van Robin

Persoonsgegevens

1. De naam van je echtgenote en je kinderen hoef je niet te vermelden.

2. Je kan kiezen om een bondig profiel bij je persoonsgegevens te vermelden. Als we het over talent branding hebben, kan je je talenten en persoonlijke eigenschappen in de kijker zetten. Hiermee onderscheid je jezelf van de andere sollicitanten met een vergelijkbare cv.

Lay-out

4. Maak optimaal gebruik van de bladspiegel. Zo verlies je veel plaats op de eerste bladzijde door je ervaring uit te werken in twee kolommen. Je zou hier 'Ervaring' als titel kunnen gebruiken, en daaronder je werkervaring schrijven.

5. Let wel dat je in de opsomming uniform blijft. Bijvoorbeeld bij je werkervaring  maak je gebruik van bullet-points, maar dit doe je niet consistent.

6. Je blijft bij de twee bladzijden. Perfect!

Opleiding

7. Studies die je niet hebt afgewerkt, mag je weglaten.

8. Eventueel kan je de vakken die je hebt gevolgd via deze opleidingen beter uitwerken en in de verf zetten.

9. De opleiding 'Omgaan met moeilijke klanten' kan je toelichten met de verschillende modules die deze opleiding bevat. Dit geeft de rekruteerder/werkgever een beter zicht op de inhoud en de meerwaarde van deze opleiding.

Werkervaring

10. Zet bij elk bedrijf de activiteiten en de sector. 

11. Door je functie eerst te zetten leg je meer nadruk op je job binnen het bedrijf.

12. Om je cv scanbaar te maken, en bijgevolg de '15-seconden' test door de rekruteerder of werkgever te overleven, kan je beter je taken opsommen in lijsten.

Varia

13. Vermijd afkortingen in je cv en schrijf alle woorden voluit.

14. Je geeft aan dat je een zeer goede talen- en informaticakennis bezit. Door deze uit te werken in volwaardige 'onzichtbare' tabellen, trek je meer de aandacht van de lezer.

15. Als je interesses in nieuwe technologieën relevant zijn voor de job, dan kan je toelichten wat deze juist zijn. Anders zou ik ze weglaten, omdat ze geen meerwaarde bieden.

16. Sport is altijd goed om te vermelden op je cv. 

Over de auteur

Barbara De JongheBarbara De Jonghe is loonbaanadviseur.Loopbaanadviseur

Ze voorziet loopbaanbegeleiding, outplacementbegeleiding en sollicitatietraining.

Wil jij jouw cv ook eens laten nakijken door Barbara? Stuur het dan naar cv-check@vacature.com en misschien komt het jouwe een van de volgende weken wel aan bod.