De cv-check: "No cure, no pay!"

Elke week kijkt een expert het cv na van een Vacature-surfer. Deze week neemt Barbara De Jonghe van loopbaanadviseur.be het cv van Niko onder de loep. Wil jij jouw cv ook eens laten nakijken door Barbara? Stuur het dan naar cv-check@vacature.com en misschien komt het jouwe een van de volgende weken wel aan bod.

Je cv en sollicitatiebrief zijn onmisbare elementen in het sollicitatieproces. Op basis hiervan zal je al dan niet uitgenodigd worden op een sollicitatiegesprek. Bon, je cv is eindelijk klaar, maar dan is er nog die befaamde sollicitatiebrief waarin je je kandidatuur moet motiveren. Uiteraard ben je gemotiveerd voor de job, maar hoe zet je dat in een brief?

Deze week kijk ik het cv na van Niko, van opleiding een industrieel ingenieur elektronica gespecialiseerd in ontwerptechnieken met een bijkomende postgraduaat marketing. Al vanaf zijn eerste job is het duidelijk dat hij zijn kennis van elektronica wil benutten in de sales en marketing.

In zijn huidige zoektocht naar een nieuwe job geeft Niko aan dat hij vaak stoot op een barrière tussen hem en de werkgever, namelijk de werving- en selectiekantoren. Hij ervaart dat zijn cv hun strenge check niet doorstaat. Daarnaast zit hij met de handen in het haar wat zijn sollicitatiebrief betreft, ondanks, of dankzij, de vele tips die hij her en der hoort en leest. Klinkt je dat als sollicitant ook bekend in de oren? Frustrerend, maar niet onoverkomelijk!

Sowieso moet je als sollicitant een gesprek bij een rekruteerder van een werving- en selectiekantoor beschouwen als een sollicitatiegesprek bij de werkgever. In eerste instantie screenen zij ook alle binnengekomen cv's. Wanneer je cv de screening doorstaan heeft, wordt je sollicitatiebrief van naderbij bekeken.

Niko's cv is een verzorgd en gestructureerd cv met de nodige informatie op de juiste plaats. Zijn studies tonen zijn doorgedreven technische kennis en bij zijn werkervaring in sales geeft hij op een overzichtelijke manier zijn taken en competenties weer. Inhoudelijk maakt hij gebruik van de nodige trefwoorden, die hij meteen kan kopiëren naar zijn LinkedIn-profiel.

In zijn profiel kan hij misschien specifieker omschrijven wat zijn rol en meerwaarde kan zijn voor het bedrijf. Bijvoorbeeld 'salesverantwoordelijke met onderbouwde kennis van elektronica, en een sterke affiniteit in product- en designmarketing'. Zo weet de rekruteerder in een oogopslag wie hij voor zich heeft.

Vaak werken werving- en selectiekantoren via het 'no cure, no pay'-principe, waarbij ze enkel betaald worden voor een geplaatste kandidaat. Dus heeft een rekruteerder er alle belang bij om op een zo efficiënt mogelijk manier een cv te screenen. Gemiddeld doen zij hier zes seconden over per cv. Een reden te meer dat Niko zijn cv zo goed mogelijk moet afstemmen op de vacature qua functievereisten en trefwoorden.

Dit geldt ook voor de sollicitatiebrief! Geef krachtig aan wat je speciale vaardigheden zijn, waarin je uitblinkt. Het kan zeker geen kwaad om je talenten in de verf te zetten. Neem relevante informatie uit de vacature over in je brief. Geef je aan dat jij de oplossing bent voor de opdracht van de rekruteerder: een geschikte kandidaat vinden voor het bedrijf. Kortom, 'no cure, no pay'!

Een blik op het cv van Niko

Persoonsgegevens

1. Je gebruikt de correcte verwijzing naar je LinkedIn-profiel.

2. Je geboorteplaats en nationaliteit hoef je niet te vermelden.

3. Een foto toevoegen aan je cv is zeker een meerwaarde als je solliciteert in sales. En je doet er  inderdaad goed aan dezelfde foto ook te gebruiken op je LinkedIn-profiel.

4. Je profiel zou specifieker mogen zijn. Wanneer je hoofdzakelijk woorden of woordgroepen gebruikt zoals 'proactief', 'communicatief' of 'resultaatgedreven', blijf je te algemeen. Een profiel moet je onderscheiden van de andere sollicitanten door je specifieke eigenschappen.

Lay-out

5. Je houdt je aan hooguit twee bladzijden. Meer hoeft dit niet te zijn.

6. Een overzichtelijk cv is goud waard. Een rekruteerder van een werving- en selectiekantoor doet er gemiddeld zes seconden over om je cv te screenen om deze al dan niet te weerhouden.

7. Als je al enige relevante werkervaring hebt, dan zet je deze op de eerste bladzijde. Je laatste werkervaring geeft meestal het beste aan wat je nu waard bent op de arbeidsmarkt.

Opleiding

8. Naar analogie met je werkervaring vermeld je je laatst behaalde diploma eerst.

9. De term 'professionele vormgeving' kan je beter vervangen door 'studies'.

10. Je kan best naast de afkorting ook de naam van de school voluit schrijven. 

Werkervaring

11. Je geeft je takenpakket overzichtelijk weer. Zorg er wel voor dat je niet te beknopt bent, want dan verlies je aan informatie. Een werkgever of rekruteerder wil graag een schets van wat je bij je vorige werkgevers tussen negen en vijf gedaan hebt.

12. Je kan best kort toelichten wat de bedrijvigheid is van je vroegere werkgevers.

Varia

13. Op je cv vemeld je het best alleen competenties waarin je goed bent. Aangezien je een cursus Frans op niveau drie hebt gevolgd, kan je gerust zeggen dat je 'goed' bent in een conversatie in het Frans. Als ze vragen naar perfecte tweetaligheid, dan kan je daar gewoon eerlijk in zijn.

Over de auteur

Barbara De JongheBarbara De Jonghe is loonbaanadviseur.Loopbaanadviseur

Ze voorziet loopbaanbegeleiding, outplacementbegeleiding en sollicitatietraining.

Wil jij jouw cv ook eens laten nakijken door Barbara? Stuur het dan naar cv-check@vacature.com en misschien komt het jouwe een van de volgende weken wel aan bod.