Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

De cv-check: "Ga voor personal branding"

Elke week kijkt een expert het cv na van een Vacature-surfer. Deze week neemt Barbara De Jonghe van loopbaanadviseur.be het cv van Vera onder de loep. Wil jij jouw cv ook eens laten nakijken door Barbara? Stuur het dan naar cv-check@vacature.com en misschien komt het jouwe een van de volgende weken wel aan bod.

Je bent ambitieus, en dat mag! Want als je weet wat je wil en je hebt het in jou, dan moet je er gewoon voor gaan. Nu nog je toekomstige werkgever overtuigen van je motivatie en competenties. Personal branding kan hiervoor een slimme methode zijn om jezelf te promoten als de geschikte kandidaat voor de job.

'Personal branding, wat is dat?'

Het is een uit Amerika overgewaaid concept waarbij je jezelf beschouwt als een merk. Als sollicitant heb je er baat bij dat jouw professioneel netwerk jou ziet als de beste oplossing voor een probleem.

Voor de cv-check wil ik graag het concept van personal branding toepassen op het cv van Vera, logistiek medewerker. Haar cv leent zich heel goed tot het ABC van personal branding waarbij A staat voor 'apart', B voor 'betrouwbaar' en C van 'congruent' (of complementair).

Apart: onderscheid je van de anderen

Zorg ervoor dat je cv opvalt tussen de vele andere cv's! Zo kan Vera zichzelf in de kijker zetten met een pakkende slogan: 'Vera, your just-in-time solution'.

Betrouwbaar: zorg voor herkenning

Vera is duidelijk een actief en geëngageerd persoon. Dit zijn belangrijke kwaliteiten voor een logistiek medewerker. Ze kan er dan ook best voor zorgen dat ze dit weerspiegelt in haar cv door een aantal kernwoorden te gebruiken. Die kernwoorden herhaalt ze ook in haar motivatiebrief en op haar LinkedIn-profiel. Ook haar foto weerspiegelt haar gedrevenheid en spontaniteit.

Congruent: zorg voor complementariteit

Als je zegt dat je een geëngageerde iemand bent, zorg dat dit ook klopt met andere aspecten van je 'brand'. Vera heeft tijdens haar studies vier jaar na elkaar als jobstudent bij Colruyt gewerkt. Nu is ze lid van het oudercomité op de school van haar kinderen. Deze voorbeelden tonen aan dat je kan rekenen op Vera en dat ze bereid is zich voor een project in te zetten.

Kijk uit voor de 'googelende' werkgever/rekruteerder!

Ik heb Vera gegoogeld. Gelukkig heb ik geen bezwarende foto's en/of uitspraken gevonden van Vera die negatief kunnen zijn voor haar personal brand. Hou er als sollicitant rekening mee dat werkgevers en rekruteerders jouw naam ook kunnen 'googelen'. Denk dus twee keer na voordat je iets over jezelf online zet!

Een blik op het cv van Vera

Persoonlijke gegevens

1. Leuke en spontane foto.
2. Geboorteplaats en burgerlijk staat zijn niet relevant, en mag je gerust weglaten.
3. In kader van 'personal branding' kan je ervoor kiezen een profielschets tussen je persoonsgegevens en werkervaring te zetten.

Lay-out

4. Vermelding 'curriculum vitae' is niet echt nodig en kan je weglaten.
5. Aangename, luchtige en overzichtelijke lay-out.

Opleiding

6. Je doet er inderdaad goed aan eerst je werkervaring op te sommen, en pas op de tweede bladzijde van je cv je opleiding en bijscholingen te vermelden.
7. Misschien kan je je kennis van specifieke computerprogramma's zoals Dimasys wat meer benadrukken.

Werkervaring

8. Antichronologische opsomming van je werkverleden: goed!
9. Zet na de naam van het bedrijf een kort woordje uitleg over de activiteiten en/of sector.
10. Je zou je functies bij je werkgevers wat meer in de kijker kunnen zetten door deze als eerste te vermelden.
11. Je somt duidelijk en beknopt je taken en verantwoordelijkheden op.

Varia

12. Ik zou je rijbewijs bij de varia zetten in plaats van bij je persoonsgegevens.
13. Je hobby's zijn zeker een grote plus om je personal brand kracht bij te zetten!

Over de auteur

Barbara De JongheBarbara De Jonghe is loonbaanadviseur.Loopbaanadviseur

Ze voorziet loopbaanbegeleiding, outplacementbegeleiding en sollicitatietraining.

Wil jij jouw cv ook eens laten nakijken door Barbara? Stuur het dan naar cv-check@vacature.com en misschien komt het jouwe een van de volgende weken wel aan bod.