Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

De cv-check: "Ben je wel een goede match met het bedrijf waar je solliciteert?"

Elke week kijkt een expert het cv na van een Vacature-surfer. Deze week neemt Barbara De Jonghe van loopbaanadviseur.be het cv van Anne onder de loep. Wil jij jouw cv ook eens laten nakijken door Barbara? Stuur het dan naar cv-check@vacature.com en misschien komt het jouwe een van de volgende weken wel aan bod.

Een leuke job gezien? Dan beginnen we aan onze cv en een passende motivatiebrief. Maar vaak solliciteren we voor jobs waarvan we denken dat we ze wel leuk zullen vinden. En met een beetje geluk word je aangeworven, maar stel je al snel vast dat de job niks voor jou is. De vraag is: hoe kan je op voorhand inschatten of jij de geschikte persoon bent voor de job? Hoe gaan we voor de match tussen werknemer en werkgever?

Deze week kijk ik het cv van Anne na. Ze heeft jarenlange ervaring opgebouwd in human resources en informatietechnologie. Na een herstructurering heeft ze het bedrijf waar ze meer dan twintig gewerkt heeft, haar job en collega's, moeten verlaten.

Een job is niet zomaar een cadeau

Anne is vrij snel van start kunnen gaan in een nieuwe job, en is kort daarna geswitcht naar een andere job. Maar voor sommigen gaat het niet zo van een leien dakje. En als je dan een job aangeboden krijgt, ben je geneigd deze met beide handen aan te pakken. Maar een jobaanbod is niet zomaar een cadeau dat je uit beleefdheid moet aanvaarden.

De tijd die we steken in het schrijven van een goed cv, beoogt slechts één doel: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Bij het lezen van je cv wil de werkgever achterhalen of je beschikt over de gevraagde competenties en of je past in de bedrijfscultuur, en op de afdeling met een bestaand team. Maar ook jij kan van het gesprek gebruik maken om na te gaan of de functie wel overeenstemt met jouw verwachtingen.

Vacatureanalyse

Om dit te achterhalen kan jezelf al veel tijd besparen door vooraf een gedegen vacatureanalyse uit te voeren. Komen de gevraagde competenties in de vacature overeen met wat jij te beiden hebt? Zijn er doorgroeimogelijkheden? Sluit hun visie aan bij jouw zienswijze? Het kan nooit kwaad om hun bedrijfswebsite te doorbladeren.

Vaak kan je zelf al beslissen of je al dan niet gaat solliciteren. Solliciteer je niet, dan heb je jezelf tijd en energie bespaard. Solliciteer je wel, dan ben je voor een groot stuk voorbereid op het sollicitatiegesprek.
Daarnaast is ook het sollicitatiegesprek een goede indicatie. De manier hoe je onthaald wordt in het bedrijf, hoe de werkgever of rekruteerder je benadert en aanspreekt, is voor jou als sollicitant waardevolle informatie. Tijdens het gesprek kan je gericht vragen stellen. Je kan uit de vragen van de werkgever/rekruteerder distilleren wat je wil te weten komen of de functie en de werkomgeving.

Na het sollicitatiegesprek hoop je dat je het goed gedaan hebt. En het ultieme bewijs hiervan is dat de werkgever jou de job aanbiedt. Maar moeten we altijd 'ja' zeggen op een jobaanbod? Eigenlijk niet.

Een blik op het cv van Anne

Persoonsgegevens

1. Je geeft op een duidelijke en overzichtelijke manier je persoonlijke gegevens zoals je naam en je contactgegevens zoals je mobiel telefoonnummer weer.

2. Aangezien je een goed uitgewerkt LinkedIn-profiel hebt, zou ik dit ook vermelden bij je persoonsgegevens.

3. De foto op je LinkedIn-profiel is zakelijk en zou je ook in je cv kunnen zetten.

4. Je persoonlijk profiel heet meerwaarde, maar je persoonlijke doelstelling kan je beter toelichten tijdens een sollicitatiegesprek.

Lay-out

5. Ondanks je vele jaren werkervaring slaag je er goed in om je cv te beperken tot twee bladzijden.

6. Aangezien je beroepservaring beschrijft wie je nu bent, is deze voor de werkgever interessanter dan je hoogst behaalde diploma. Je kan beter je werkervaring op de eerste bladzijde zetten, en je diploma op de tweede bladzijde.

7. Bij je werkervaring maak je veel gebruik van 'bold' en 'underline'. Je kan hier beter selectiever in je keuze tussen beide accenten zijn.

Opleiding

8. Je middelbare studies hoef je niet te vermelden omdat je een hoger diploma hebt behaald.

9. Bij je bachelor 'Telecommunicatietechnieken' kan je ervoor kiezen om deze opleiding toe te lichten. Weinig mensen kennen deze opleiding, en hebben vaak geen idee wat de opleiding inhoudt.

10. Je doet er inderdaad goed aan de opleidingen die je tijdens je werkervaring bij verschillende werkgevers hebt gevolgd, met datum en organisator te vermelden.

Werkervaring

11. Je somt je werkervaring antichronologisch op. Hierdoor zet je de belangrijkste, vaak interessantste werkervaring bovenaan.

12. Je kan eventueel kort toelichten in welke sector het bedrijf waarvoor je werkte of momenteel werkt, actief zijn en wat ze juist doen.

13. Zoals eerder vermeld kan je beter selectiever zijn in vet zetten, schuin zetten of onderlijnen van tekst. Zo kan je beter eerst je functie vermelden, en dan pas het bedrijf. Om je functie te benadrukken kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor een groter lettertype.

14. Je geeft op een gestructureerde en overzichtelijke wijze je verantwoordelijkheden en taken weer.

15. Wanneer werkervaring niet meer relevant is omdat het te lang geleden is of niet relevant voor de job waarvoor je solliciteert, dan kan je inderdaad beter kort vermelden waar je een bepaalde periode gewerkt hebt.

Varia

16. Bij de personalia mag je je burgerlijke staat weglaten, en kan je je geboortedatum beter bij je persoonsgegevens plaatsen.

17. Je zou eventueel ook je interesses en/of hobby's vermelden. Ze kunnen bepaalde persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden in je cv indirect bevestigen.

Over de auteur

Barbara De JongheBarbara De Jonghe is loonbaanadviseur.Loopbaanadviseur

Ze voorziet loopbaanbegeleiding, outplacementbegeleiding en sollicitatietraining.

Wil jij jouw cv ook eens laten nakijken door Barbara? Stuur het dan naar cv-check@vacature.com en misschien komt het jouwe een van de volgende weken wel aan bod.