De carrière van Freya Van den Bossche in 4 beelden

Nu het energiedebat in alle hevigheid woedt, treedt Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Freya Van den Bossche volop op het voorplan. Amper 36 is ze en nu al heeft ze er een indrukwekkende politieke carrière opzitten. Haar blitzcarrière in 4 beelden.

1.  2000: eerste deelname verkiezingen

Freya Van den Bossche komt in 2000 voor het eerst op bij de gemeenteraadsverkiezingen. Vanop de 15de plek schopt ze het meteen tot schepen van Onderwijs in Gent. Wellicht zitten haar optreden in het tv-programma Bracke & Crabbé en onderstaand campagnebeeld daar voor iets tussen.

asset/46859

"Zo'n affiches zou ik nu niet meer maken", zei ze onlangs tijdens een gastcollege aan de Universiteit van Gent. "‘Toen draaide het om het creëren van naambekendheid. Ik moest opvallen tussen al die anderen."

2. 2003: minister in federale regering Verhofstadt II

Bij de federale verkiezingen van 2003 trekt Van den Bossche de sp.a-lijst in Oost-Vlaanderen. Ze haalt 105.000 voorkeurstemmen en wordt minister van Leefmilieu, Consumentenzaken en Duurzame Ontwikkeling in de regering Verhofstadt II. Wanneer Frank Vandenbroucke in 2004 overstapt naar de Vlaamse regering, wordt ze bevoegd voor Werk en Consumentenzaken. Een tweede stoelendans volgt wanneer ook collega Johan Vande Lanotte in 2005 opstapt. In haar nieuwe ministerportefeuille zitten Begroting en Consumentenzaken.

Dat Vanden Bossche het goed kan vinden met Guy Verhofstadt blijkt onder meer uit deze quote die ze in december 2005 liet opteken in Vrij Nederland: "Hoewel hij liberaal is en geen socialist, heb ik lol in de samenwerking met Guy Verhofstadt. Hij is een positivo. Hij ziet altijd een manier om eruit te komen. Soms gaat het helemaal niet goed, maar blijft hij stug volhouden van wel. Dat is belangrijk voor de sfeer in een kabinet. Zo iemand heb je nodig."

Die goede verstandhouding leidde onder meer tot volgend campagnebeeld bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006.

asset/46867

 

3. 2007: slechte verkiezingsresultaten

Sp.a verliest fors bij de federale verkiezingen van 2007. Ook het aantal voorkeurstemmen van Van den Bossche valt terug op zo'n 60.000. Johan Vande Lanotte neemt de verantwoordelijkheid voor het verlies op zich en stapt op als voorzitter van de partij. Aan Freya Van den Bossche vraagt hij de fractie in de kamer te gaan leiden. Dat ze die functie niet ziet zitten, blijkt uit onderstaande krabbel, uitgelekt in verschillende Vlaamse media. Ze zetelt uiteindelijk als gewoon kamerlid.

 

asset/46861

4. 2009: opnieuw minister

Na enkele jaren in de oppositie keert Freya Van den Bossche terug op het politieke voorplan, dit keer in de Vlaamse regering. Ze haalt goed 47.000 voorkeurstemmen bij de verkiezingen van 2009 en wordt in de regering Peeters II minister van Wonen, Energie, Sociale Economie en Stedenbeleid.

asset/46871

Kort na de verkiezingen maakt ze bekend dat ze zwanger is van haar derde kindje, waardoor ze haar ministerambt in 2009 maar heel even zal opnemen. Ze zal in totaal 4 maanden afwezig zijn, wat sommige collega's ongehoord vonden voor een minister

Foto's: Sander de Wilde en Lieven Van Assche