De 10 meest voorkomende leugens in cv’s

Het kan soms erg verleidelijk zijn, maar het blijft een van de domste dingen die je kan doen als je solliciteert: liegen op je cv. Dat wordt eens te meer bewezen met de hetze rond headhuntersbureau Egon Zehnder en Ellen Joncheere, een van de voorgestelde kandidaten om de NMBS te leiden. Niet alleen bleek dat ze geen masterdiploma kon voorleggen, ze smukte ook enkele andere titels op.

Begin dit jaar deed Robert Half al een onderzoek naar de meest voorkomende leugens op cv’s in Europa  en onlangs heeft consultancybedrijf Marquet International een gelijkaardige studie uitgevoerd in de Verenigde Staten.

Daar ziet de top 10 van de meest voorkomende leugens op cv's er zo uit:1 Begin- en einddatums van jobs vervalsen
2 Ervaringen en vaardigheden overdrijven
3 Functietitels en verantwoordelijkheden opsmukken
4 Overdrijven in de gevolgde studies
5 Werk als zelfstandige uitvinden om perioden van werkloosheid te maskeren
6 Bepaalde werkervaringen weglaten
7 Geloofsbrieven vervalsen
8 Liegen over  de reden van het verlaten van een werkgever
9 Valse referenties opgeven
10 Liegen over de militaire carrière

Volgens HR-bedrijf ADP is liegen op cv’s een wijdverspreid fenomeen: zowat de helft (46%) van alle sollicitanten zou er zich aan bezondigen. Het feit dat veel sollicitatieprocedures tegenwoordig geautomatiseerd verlopen vergroot de verleiding natuurlijk alleen maar.

Toch is het geen goed idee om te liegen op een cv. Behalve Joncheere ondervond ook de voormalige Yahoo-CEO Scott Thompson dat je je carrière daar enkel mee kan schaden. Vorig jaar moest hij verplicht opstappen nadat was gebleken dat hij geen diploma computerwetenschappen had, zoals hij beweerde.

Dat toont net ook de hele paradox aan van liegen op je cv: heel misschien zal het ervoor zorgen dat je aangenomen wordt, maar als het bedrog daarna uitkomt is de schade aan je reputatie des te groter.