Dagboek van sollicitant: "Mijn profiel? Ik ben een menner"

  • Naam: Annick Engelen
  • Leeftijd: 34
  • Woonplaats: Deurne
  • Opleiding:
  • Vertaler Frans-Spaans-Grieks

  • Beroep: Bediende bij Centrum voor Hedendaagse Kunst Netwerk (Aalst)
  • Burgerlijke staat: Getrouwd, 3 dochters
  • Recentste werkervaring? Werkte tot voor kort bij Fr. Meyer’s Sohn, expediteur van halfafgewerkte papierproducten. “Ik beheerde exportdossiers van klanten in de papiersector.”

En hoe vlot de zoektocht naar een nieuwe job? Dat is de vraag die we week na week stellen aan Annick Engelen, ontslagen in juli als gevolg van de crisis en nu vol goede moed aan haar zoektocht begonnen. Voor Vacature houdt ze een dagboek bij over haar sollicitatieavonturen.

Aflevering 3 – 12 november 2009

Interimkantoor

Op naar mijn eerste afspraak bij een interimkantoor. Ik had gereageerd op een openstaande vacature. Of we samen eens konden bekijken of die job wel aansloot bij mijn profiel? Goed voorbereid, het cv onder de arm, trok ik op pad. Helaas, de bewuste vacature bleek al ingenomen en ik werd doorverwezen naar een collega die mijn inschrijving verder zou afhandelen en tegelijk een blik werpen op andere openstaande vacatures. Dat bleek een tegenvaller: de meeste functies die nog beschikbaar waren, situeerden zich in de bouwsector. Geen spek voor mijn bek dus. Na een kort gesprek waarin mijn cv werd overlopen en mijn verwachtingen werden doorgelicht, mocht ik plaatsnemen achter de pc om de gegevens uit mijn cv in te zetten en een korte persoonlijkheidstest te ondergaan. Deze test bestond uit een aantal stellingen met daaronder telkens een vijftal adjectieven waaruit je moest kiezen. In het eerste deel moest ik aanduiden wat het minst van toepassing was, in het tweede deel wat het meest van toepassing was. Lijkt eenvoudig, maar uiteraard stonden er ofwel allemaal negatieve ofwel allemaal positieve adjectieven. Soms kon ik me in geen enkel woord terugvinden, soms was de keuze gewoonweg te groot. Het lijkt me beter om het spel heel eerlijk te spelen, al blijft het natuurlijk lastig om bijvoorbeeld aan te duiden dat woorden als "egoïstisch" of "hard" het meest van toepassing zijn. Moraal van dit verhaal: zonde van de tijd. De beschikbare vacatures waren voor mij weinig interessant en mijn cv had ik zelf vooraf al op hun webstek geplaatst.

Jobsites

Zoals elke week surf ik ook naar de verschillende jobsites en lees ik Vacature Magazine. Niet enkel voor de vacante betrekkingen, maar net zo goed voor de verhalen, reportages en sollicitatietips. Ik heb enkele vacatures ook nader bekeken, maar tot nog toe zag ik niets waar ik echt dolgraag op wilde reageren.

Competence Indicator

Ik heb ook de Competence Indicator ingevuld, een wetenschappelijke test ontwikkeld door de Vlerick Management School die je sterktes en zwaktes in kaart brengt. Daaruit moest blijken dat ik een "menner" ben. Daarnaast kreeg ik nog extra informatie over mijn denkpatronen, mijn functioneren in groep, mijn houding op het werk en enkele andere eigenschappen. Interessant daarbij zijn vooral de tips, die je moeten helpen om “alles in evenwicht te houden”. Bij elke eigenschap worden voor - en nadelen op een rij gezet. Je wordt dus niet opgehemeld, maar evenmin afgekraakt. Zo ben ik een creatieveling (open directe communicatie, enthousiasme, houdt niet van droge speeches of uitgebreide verslagen,…), een eq'er (gevoelsmens, contact met andere mensen, belangrijk hoe een boodschap bij anderen overkomt, houdt niet van sociale uitsluiting,…) en vertoon ik een "eisend" gedrag in groep (zelfvertrouwen, durf, ruimte laten voor anderen). Tegelijk blijk ik ook nogal specialistisch en holistisch ingesteld.
Omdat ik toch enige twijfels heb bij de resultaten van dergelijke tests, heb ik de Competence Indicator twee maal ingevuld, met een week tussenruimte. En ja hoor, tweemaal kreeg hetzelfde resultaat.

Naast het zoeken naar werk, probeer ik nu ook te bekijken welke interessante cursussen ik zou kunnen volgen, nu er wat meer tijd is vrijgekomen. Uiteraard moet het nog haalbaar blijven als ik plots terug begin te werken. Wordt vervolgd…

Lees alle afleveringen.