Dagboek van sollicitant: "Ja, ik ben bereid minder te verdienen"

  • Naam: Annick Engelen
  • Leeftijd: 34
  • Woonplaats: Deurne
  • Opleiding:
  • Vertaler Frans-Spaans-Grieks

  • Beroep: Bediende bij Centrum voor Hedendaagse Kunst Netwerk (Aalst)
  • Burgerlijke staat: Getrouwd, 3 dochters
  • Recentste werkervaring? Werkte tot voor kort bij Fr. Meyer’s Sohn, expediteur van halfafgewerkte papierproducten. “Ik beheerde exportdossiers van klanten in de papiersector.”

En hoe vlot de zoektocht naar een nieuwe job? Dat is de vraag die we week na week stellen aan Annick Engelen, ontslagen in juli als gevolg van de crisis en nu vol goede moed aan haar zoektocht begonnen. Voor Vacature houdt ze een dagboek bij over haar sollicitatieavonturen.

Aflevering 1 - 25 oktober 2009

Sinds wanneer zoek je een nieuwe job?

Annick Engelen: “Ik werd in juli ontslagen, als gevolg van de crisis. Nu zit ik in de laatste maand van mijn opzegtermijn. Van mijn werkgever mocht ik die thuis doorbrengen, ik hoef dus niet meer te gaan werken en kan me volledig op mijn zoektocht concentreren.”

Wil je in de expeditiesector blijven werken?

“Niet per se. De maritieme sector heeft sterk te lijden onder crisis, de jobs komen niet zomaar uit de lucht gevallen. Ik sta zeker open voor andere sectoren. Ik zoek een job waarin taalvaardigheid en communicatie belangrijk zijn. De functies 'medewerker customer service' of 'communicatieconsulente' spreken me wel aan. Wat mij minder zegt, zijn functies in de telemarketing of in de banksector."

Hoe ziet je droomjob eruit?

“Ik wil graag een gevarieerde job waarin contacten met mensen belangrijk zijn en waarin ik mijn talenten volop kan gebruiken. Liefst niet te ver uit de buurt. Verder hoop ik een gezond evenwicht te vinden tussen mijn werk en mijn gezin. Omdat ik drie kleine kinderen heb, verkies ik een deeltijdse baan boven een fulltime job. Ik denk dat het mogelijk moet zijn een interessante deeltijdse job te vinden, al weet ik dat het even zoeken wordt.”

Ben je bereid water in je wijn te doen?

“Toch wel. Ik ben bereid minder te verdienen of minder verantwoordelijkheid te dragen. Het belangrijkste is dat ik me goed voel in mijn job. Stel dat ik de job van mijn leven vind maar die is wel fulltime, dan zal ik die toch overwegen. Dan zullen we ons als gezin anders moeten organiseren.”

Welke acties heb je al ondernomen?

Ik probeer nu vooral hoogte te krijgen van de arbeidsmarkt: ik zoek uit welke mijn rechten en plichten zijn als werkloze, welke kanalen ik kan gebruiken, welke sectoren het wel goed doen in deze crisistijd,…. Ik wil me niet overhaast in een job storten maar weloverwogen op zoek gaan.”
Twee weken geleden heb ik een sollicitatietraining gevolgd van een halve dag, een boeiende sessie waarin me fijntjes werd verteld dat het in België niet makkelijk is een leuke deeltijdse job te vinden als je een hoger diploma hebt.”
Vorige week ben ik naar Vacature Talentum geweest en naar een jobbeurs in Antwerpen. Ik vond er niet echt mijn gading, er was te veel volk en het kwam er meestal op neer dat je alle informatie ook op internet kon vinden. Vacature Virtual Talentum, de online versie van de beurs, is meer mijn ding. De informatie is degelijk en to the point.”
“Ik heb me ook ingeschreven op allerlei jobsites en speur geregeld het web af naar een geschikte job. Ik kijk ook bij interimkantoren en op sites van bedrijven. Zit er iets interessants tussen, maar vragen ze een voltijdse kracht dan informeer ik altijd of het ook deeltijds kan."

Hoelang verwacht je dat je zoektocht zal duren?

“Ik reken toch op enkele maanden. Omdat ik niet de enige kostwinner ben en we het wel even redden met één loon, hoef ik gelukkig niet de eerste de beste job aan te nemen. Ik kan mijn zoektocht ‘organiseren’: ik kan op zoek gaan naar de gaten op de markt en nadenken over wat ik zelf wil en niet wil. Ik zit nu pas in de beginfase van mijn zoektocht en maak me voorlopig nog niet al te zenuwachtig.

Lees alle afleveringen.