Dagboek van sollicitant: "Is loopbaanbegeleiding iets voor mij?"

  • Naam: Annick Engelen
  • Leeftijd: 34
  • Woonplaats: Deurne
  • Opleiding:
  • Vertaler Frans-Spaans-Grieks

  • Beroep: Bediende bij Centrum voor Hedendaagse Kunst Netwerk (Aalst)
  • Burgerlijke staat: Getrouwd, 3 dochters
  • Recentste werkervaring? Werkte tot voor kort bij Fr. Meyer’s Sohn, expediteur van halfafgewerkte papierproducten. “Ik beheerde exportdossiers van klanten in de papiersector.”

En hoe vlot de zoektocht naar een nieuwe job? Dat is de vraag die we week na week stellen aan Annick Engelen, ontslagen in juli als gevolg van de crisis en nu vol goede moed aan haar zoektocht begonnen. Voor Vacature houdt ze een dagboek bij over haar sollicitatieavonturen.

Aflevering 2 - 5 november 2009

Herfstvakantie en dus heb ik mijn handen vol met de kinderen. Websites uitpluizen op zoek naar interessante vacatures, telefoontjes doen,… het is geen sinecure met spelende kinderen op de achtergrond.

Naar de loopbaanbegeleidster

Ik had een verkennend gesprek met een loopbaanbegeleidster van VDAB. Ze legde me uit hoe ze doorgaans te werk gaat: via gesprekken, testen en oefeningen maakt ze een analyse van je loopbaan. Wat vond je fijn in je vorige werkervaringen? Wat vond je vervelend? Ook niet onbelangrijk is dat er niet enkel wordt gefocust op niveau, salaris en prestatie maar ook op de normen en waarden die je zelf belangrijk vindt. Na rijp beraad heb ik beslist er voorlopig niet in te stappen. Ik wil de zoektocht in eerste instantie zelf in handen houden.

Enkel deeltijdse functies

Ik heb de knoop doorgehakt: ik reageer voorlopig enkel op deeltijdse functies. Helaas leverde die keuze deze week weinig resultaat op. De vacatures voor deeltijdse functies waren deze week bijzonder schaars. Ik heb dus op geen enkele vacature gereageerd.

Interessante werkgevers

Op Vacature.com heb ik intussen alle ‘interessante werkgevers’ overlopen en hun websites bezocht. Ik neem me voor dit regelmatig te doen. Daarnaast bezoek ik geregeld de site van de Stad Antwerpen, niet alleen voor hun vacatures maar ook voor de links naar interessante jobs bij andere bedrijven uit de buurt.

Op de planning

Waarom zou ik me niet inschrijven in enkele interimkantoren? De consulenten zijn gespecialiseerd in het matchen van kandidaten en bedrijven, dus waarom zou ik het niet proberen? Ik heb me alvast online geregistreerd bij enkele kantoren. Volgende week heb ik mijn eerste afspraak in een kantoor. Wordt vervolgd...

Lees ook de andere afleveringen.