Dagboek van sollicitant: "Eindelijk een vacature die bij me past!"

  • Naam: Annick Engelen
  • Leeftijd: 34
  • Woonplaats: Deurne
  • Opleiding:
  • Vertaler Frans-Spaans-Grieks

  • Beroep: Bediende bij Centrum voor Hedendaagse Kunst Netwerk (Aalst)
  • Burgerlijke staat: Getrouwd, 3 dochters
  • Recentste werkervaring? Werkte tot voor kort bij Fr. Meyer’s Sohn, expediteur van halfafgewerkte papierproducten. “Ik beheerde exportdossiers van klanten in de papiersector.”

En hoe vlot de zoektocht naar een nieuwe job? Dat is de vraag die we week na week stellen aan Annick Engelen, ontslagen in juli als gevolg van de crisis en nu vol goede moed aan haar zoektocht begonnen. Voor Vacature houdt ze een dagboek bij over haar sollicitatieavonturen.


Aflevering 6 – 4 december 2009


Het valt me op dat er ondanks de crisis toch behoorlijk veel nieuwe jobs bijkomen de laatste weken, dat lucht toch wel een beetje op. Ik heb ook eindelijk een vacature gevonden die me echt op het lijf geschreven is. En ja, natuurlijk heb ik meteen gesolliciteerd!


Geen al te lang cv


Sinds ik mijn zoektocht begonnen ben, heb ik mijn cv al enkele keren veranderd. De eerste keer was na een sollicitatietraining, waar ze me vertelden dat het vroeger de gewoonte was om de werkervaringen chronologisch te vermelden op een cv, terwijl het nu meer een trend is om met je recentste ervaring te beginnen. Ik heb ondertussen al enkele tips over het cv vergeleken en overal raden ze me aan geen al te lang cv te maken. Hr-managers hebben immers geen tijd meer om al die cv's te doorgronden.


Omdat elke vacature anders is, pas ik mijn cv ook telkens aan. Dat ik ooit een vakantiejob bij GB heb gedaan, is bijvoorbeeld alleen maar relevant als ik vandaag opnieuw bij GB solliciteer. Die afweging maak ik nu telkens ik op een vacature reageer: is deze informatie relevant voor deze functie?


Verder lees ik overal dat je ervoor moet zorgen dat je cv eruit springt. Dat blijkt geen eenvoudige klus, een cv blijft toch in eerste plaats een zakelijk document. Ik denk niet dat je cv versieren met bloemetjes een goed idee is. Een brief schrijven volgens de regels van de kunst


Ik solliciteer steeds via mail, dat is zo handig! Geen gedoe meer met postzegels en enveloppen... Bovendien kan je je al je brieven gebundeld in een mapje bewaren zodat je administratie automatisch gebeurt.


Op Vacature.com heb ik enkele nuttige tips gevonden over de opbouw van een sollicitatiebrief. Blijkt dat ik het zo slecht nog niet doe: ik verwijs eerst naar de bron van de vacature, daarna vermeld ik waarom de job mij interesseert en waarom ik geschikt zou kunnen zijn, en ten slotte laat ik weten dat ik graag verder op de vacature zou ingaan via een gesprek.


20 acties en 14 reacties


Laat ik tot slot even een balans opmaken. Ik ben nu 2 maanden aan het solliciteren, ik stuurde 20 brieven en kreeg 14 keer een antwoord. 7 keer kreeg ik de reactie dat ze een voltijdse kracht op het oog hadden, 2 keer dat ze mijn kandidatuur goed ontvangen hadden en dat ze nog zouden laten weten of ik naar de volgende ronde kon. Afwachten dus wat het wordt... Wordt vervolgd.


Lees alle afleveringen.