Bouwsector smeekt om personeel

De bouwsector is een van de belangrijkste in de Belgische economie. Ze vertegenwoordigt meer dan 75.000 ondernemingen, ruim 200.000 werknemers en 50.000 zelfstandigen, ofwel meer dan 7 % van de globale tewerkstelling (FOD Economie, 2013). Een flink aantal jobs in de bouw wordt tot de knelpuntberoepen gerekend. Als belangrijkste reden daarvoor geldt het tekort aan afgestudeerden in technische richtingen.

 

Zo zijn er talrijke vacatures voor werf- of projectleiders. Deze jobs brengen heel wat verantwoordelijkheid met zich, waarvoor niet alleen technische knowhow vereist is, maar ook voldoende ervaring. Ook calculator bouw is een knelpuntberoep. Het behelst voornamelijk het maken van prijsberekeningen op basis van lastenboeken en plannen. Meestal wordt een professionele bachelor gevraagd en die zijn schaars.

 

Nog in trek zijn technische tekenaars met kennis van softwaretools zoals AutoCAD. Die vinden niet alleen een job in bouwbedrijven, maar ook bij fabrikanten van bouwmaterialen en in studiebureaus. Het gebrek aan ingenieurs met bouwspecialisatie kadert in het algemene tekort aan kandidaten voor deze beroepsgroep. Dat geldt ook voor de technici, die bijvoorbeeld voor de installatie van verwarming, ventilatie of koeling (HVAC) instaan.

 

Bekijk hier de jobs binnen de bouwsector.