Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Bereid jij je te hard voor op een sollicitatiegesprek?

Stel: je ziet een vacature voor jouw absolute droomjob, je stuurt je cv in en wordt uitgenodigd voor een gesprek. Wat doe je dan? De kans is groot dat je als een gek aan het studeren slaat, alle mogelijke informatie over de werkgever in kwestie opzoekt en de ‘gewenste’ antwoorden op tientallen mogelijke sollicitatievragen van buiten leert.

Uiteraard is het een goede reflex om je terdege voor te bereiden, maar door té veel te studeren loop je het risico dat je tijdens het sollicitatiegesprek je spontaniteit verliest. Een robot die een voorgeprogrammeerd lesje komt opdreunen maakt geen goede indruk op een rekruteerder. Bedrijven zijn op zoek naar ménsen met een eigen persoonlijkheid die bovendien kunnen improviseren en inspelen op onverwachte gebeurtenissen.

Carrièrecoach Jenny Foss vertelt in vijf tips hoe je het dan wel kan aanpakken:

1. Betrek je eigen ervaring in je antwoorden

Het is zeker goed om te weten welk soort vragen er doorgaans gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek. Maar bega niet de fout om de standaardantwoorden daarop in te studeren. Onthoud de belangrijkste punten, maar pas deze altijd toe op je eigen ervaring. Staaf wat je zegt steeds met voorbeelden die je echt hebt meegemaakt.

2. Overdenk je eigen carrière

Om in je antwoorden je eigen ervaring te betrekken is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van je carrière. Besteed dus voldoende tijd aan het overdenken van je loopbaan tot op vandaag. Bedenk over welke realisaties je het meest trots bent, met welke problemen je geworsteld hebt, wat je daaruit geleerd hebt en op welke manier je leidinggevende capaciteiten ontwikkeld hebt. Wanneer je daar een goed zicht op hebt, is het gemakkelijk om gelijk welke vraag te beantwoorden.

3. Kom ‘P-G-B’ over

Studies tonen aan dat de meest succesvolle sollicitatiegesprekken die zijn waarbij de kandidaat positief, geïnteresseerd en betrokken (P-G-B) overkomt. Als je tijdens het interview vooral bezig bent nadenken over van buiten geleerde antwoorden op, dan is het moeilijk om een goede indruk te maken. Focus je dus beter op het gesprek zelf en probeer een dialoog aan te gaan met de interviewer.

4. Toon op drie punten dat je ‘geschikt’ bent

Veel mensen denken dat als ze kunnen aantonen dat ze de job waarvoor ze solliciteren aankunnen, ze dan een goede kans maken om aangenomen te worden. In werkelijkheid zijn er nog twee andere belangrijke punten waarop rekruteerders letten om te zien of een kandidaat geschikt is. Zo moeten ze het gevoel krijgen dat ze vlot met de kandidaat zullen kunnen samenwerken (hij moet dus ‘sympathiek’ zijn) en dat hij past in de bedrijfscultuur. Wees dus niet te verkrampt tijdens het gesprek, maar durf naast je vaardigheden ook je persoonlijkheid te tonen.

5. Blijf steeds rustig

Probeer niet zenuwachtig te worden en wind je zeker niet op als het interview een andere richting uitgaat dan je je voorgesteld had. Je kan nooit voorspellen hoe een sollicitatiegesprek zal verlopen en dus is het ook onmogelijk om je er volledig op voor te bereiden.

Bron: Thedailymuse.com