Ben jij slim genoeg om voor Google te werken? Test jezelf

Wie tegenwoordig aangenomen wil worden bij een dotcombedrijf moet meer vragen kunnen beantwoorden dan "wat is je grootste zwakte" en "vertel eens iets over jezelf". Sollicitanten krijgen er de gekste hersenkrakers voorgeschoteld.

Auteur William Poundstone verzamelde een heleboel breinbrekers in het boek Ben jij slim genoeg om voor Google te werken?. De bedrijven willen meten hoe goed jij kan innoveren en hoe snel je weer op je pootjes terecht kan komen nadat een schijnbaar onmogelijke vraag op je afgevuurd werd. We geven alvast enkele voorbeelden.

De raadsels

  1. Je bent gekrompen tot de grootte van een stuiver en je wordt in een blender gegooid. Je massa is afgenomen op zo'n manier dat je dichtheid hetzelfde is gebleven. De messen zullen over een minuut in beweging komen. Wat doe je?
    Bekijk het antwoord.
  2. Hoeveel getallen tussen 1 en 1.000 bevatten het cijfer 3?
    Bekijk het antwoord.
  3. Jij en je buurman staan op dezelfde dag op een rommelmarkt naast elkaar. Jullie willen allebei precies hetzelfde artikel verkopen. Jij bent van plan het artikel voor 100 euro te verkopen. Je buurman heeft je verteld dat hij zijn artikel voor 40 euro aanbiedt. De artikelen zien er allebei even goed uit. Wat doe je, als je ervan uitgaat dat je niet bepaalde op goede voet staat met je buurman?
    Bekijk het antwoord.

werken voor googleUit: William Poundstone, Ben jij slim genoeg om voor Google te werken?, Spectrum, 2012, 301 pagina’s.