Altijd bereid om mensen te helpen? Dienstenjobs in België

De dienstensector is de grootste van België en stelt het meeste mensen te werk, ruim 2,7 miljoen (FOD Economie, 2011). Ze omvat heel wat deelsectoren, zoals handel, transport, de financiële sector, horeca en toerisme, en financiële en zakelijke dienstverlening. In brede zin kan je er ook de overheid en de non-profitsector bij rekenen, met onderwijs, gezondheidszorg, welzijn en de socioculturele sector.

 

De groei in de diensteneconomie wordt vandaag aangevuurd door kennisintensieve diensten, doorspekt met ICT voor uiteenlopende toepassingen, van telecommunicatie en software tot e-commerce en bedrijfsprocessen. Vacatures in ICT lopen uiteen van analisten, ontwikkelaars, projectverantwoordelijken tot support- en helpdeskfuncties.

 

Vanouds levert de financiële sector belangrijke diensten. Veel gevraagd zijn accountants op allerlei niveaus, evenals account managers en adviseurs in de bank- of verzekeringssector. HR vormt vandaag een volwaardige sector: ondernemingen vertrouwen de rekrutering van hun personeel graag toe aan gespecialiseerde bedrijven.

 

In de dienstensector is klantencontact vaak van groot belang, wat zeker geldt in horeca en toerisme en in de kleinhandel. Die ‘people skills’ komen ook van pas in jobs in sales en marketing, die hoog blijven scoren. En voor ‘interne’ dienstverlening bewijst de management assistant (m/v) zijn/haar nut, een job waarvoor je organisatietalent en een groot probleemoplossend vermogen moet hebben.

 

Bekijk hier alle jobs binnen de dienstensector.