Als ik een job écht wil, mag ik dan gewoon langsgaan bij het bedrijf?

Ik kwam onlangs een vacature tegen die perfect bij mij past. Ik wil graag mijn kansen vergroten om de baan te krijgen. Is het een goed idee om mijn cv en motivatiebrief persoonlijk te gaan afgeven in het bedrijf, en zelfs te hopen dat ik de baan onmiddellijk krijg?
Het advies van Vacature

De regel luidt: volg de procedure die in de vacature beschreven staat. Moeten je cv en sollicitatiebrief via e-mail ingediend worden, doe dat dan ook.

Vraagt de rekruteerder om een sollicitatie via de post, stuur dan alles per brief op. Alleen als de frase "persoonlijk solliciteren" in de jobaanbieding staat, wordt van je verwacht dat je naar het bedrijf trekt om jezelf te presenteren met cv en brief op zak.

Arrogant

Je spontaan, zonder afspraak, bij een bedrijf aanbieden kan net een averechts effect hebben. HR managers zijn druk bezette mensen die niet graag hebben dat hun tijd verspild wordt. Stap dus niet op de receptionist af met de eis om de rekruteerder te spreken, het komt arrogant over.

Het is de taak van de rekruteerder om geschikte kandidaten uit te nodigen voor een gesprek op het bedrijf, niet de jouwe. Zorg er dus voor dat jij gebeld wordt: schrijf een killer sollicitatiebrief en verzorg je cv tot in de puntjes.

Opvolging

De meningen over opvolging van een sollicitatie lopen uiteen. Sommige recruiters willen met rust gelaten worden en het cv voor zich laten spreken, sommigen verkiezen dat je je enthousiasme extra toont. Voor kleine bedrijven is het aan te raden om wel even op te volgen, voor middelgrote en multinationals hangt het af van bedrijf tot bedrijf.

Als je ervoor kiest om je sollicitatie op te volgen, is het oké om één keer te telefoneren naar de werkgever in kwestie. Ga voor een kort gesprekje met de rekruteerder, dat ongeveer zo gaat: "Ik stuurde u vorige week mijn sollicitatie voor de positie van (...). Ik hoop dat u mijn gegevens goed ontvangen hebt, en ik zou graag mijn interesse in de baan benadrukken. Ik zou u dan ook graag persoonlijk ontmoeten, wanneer u begint met de sollicitatiegesprekken."

Hou het kort en wees niet opdringerig. Laat gewoon eens extra weten dat je erg geïnteresseerd bent.