Al gamend naar een nieuwe job...

Een computergame spelen om een job te krijgen: het klinkt vergezocht, maar het gebeurt steeds meer. Zogeheten ‘serious games’ worden ingezet om de vaardigheden en persoonlijkheid van kandidaten te testen. Game over voor de klassieke rekruteringstesten?

Serious games

Serious games, zo worden ze genoemd: games waarmee kandidaten bij een sollicitatie op de proef gesteld worden en waarmee gepeild wordt naar hun capaciteiten. Op dit moment zijn ze nog niet ingeburgerd als rekruteringsinstrument, maar daar komt in de toekomst verandering in. Dat beweert toch Alec Serlie, onderzoeker aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en hoofd research en ontwikkeling bij adviesbureau GITP, financier en gebruiker van een gamesontwikkelingsprogramma.

Een handig rekruteringsinstrument

“Een ‘serious game’ kan naar persoonlijkheidseigenschappen en vaardigheden peilen die je met andere tests niet of moeilijker kan achterhalen", legt Serlie uit. "Op de werkvloer gaat het vaak om processen en die kan je vaak vrij goed nabootsen in een game. Je kan bijvoorbeeld goed testen hoe iemand omgaat met een stortvloed aan informatie of hoe creatief hij is. Zo’n serious game zal niet op zich staan, maar zal gebruikt worden naast andere beoordelingsinstrumenten, zoals IQ-testen en vraaggesprekken.”

Nog een reden om een serious game te gebruiken als rekruteringsinstrument: de jongste generatie is enorm vertrouwd met computers en met games en een bedrijf krijgt er een hip imago mee.

Informatie ordenen en beslissingen nemen

Er zijn nu al een pak ‘serious games’ op de markt beschikbaar. Bij GITP gebruiken ze er een viertal die ze zelf ontwikkelden. Eén ervan is Decidewise, dat de oordeelsvorming, probleemanalyse en besluitvaardigheid van de kandidaat test. In het spel kruipt die in de huid van een nieuwe manager die knopen moet doorhakken over het opstarten van activiteiten in het buitenland en het al dan niet afblazen van een nieuw product. Het game ziet er simpel uit: de kandidaat krijgt een goed gevulde mailbox, een mapje bedrijfsdocumenten en een newsfeed. Het is aan de speler om – onder tijdsdruk – informatie te ordenen en te beoordelen en een beslissing te nemen. Je kan zien welke documenten en mails iemand raadpleegt en tot een beslissing komt. En zo kan je per game peilen naar heel specifieke eigenschappen die je bij een rekrutering in kaart wil brengen.

Betrouwbaar?

Blijft de vraag wat de wetenschappelijke validiteit en betrouwbaarheid is van zo’n ‘serious game’. Volgens Serlie doet die niet onder voor die van traditionele instrumenten. “We doen er wetenschappelijk onderzoek naar en proberen de tests zo betrouwbaar mogelijk te maken. Uiteindelijk gebruiken bedrijven vandaag al rollenspelen, alleen is dit elektronisch en veel makkelijker in te zetten.”

De kostprijs voor een serious game is wel een stuk hoger: minimum 10.000 euro, zegt Serlie, de prijs van het goedkoopste serious game bij GITP. “Je kan zo ver gaan als je wil bij zo’n games, en ze zonodig op maat laten maken, maar dan moet je er natuurlijk ook voor betalen. Op dit moment wordt het nog niet veel gebruikt, maar dat getal neemt langzaam maar zeker toe. In de toekomst worden het er nog meer.”

Tekst: Dominique Soenens