Aan wie vraag je referenties?

Je wil wel referenties toevoegen aan je cv, maar je weet niet aan wie  je moet vragen om jou van referenties te voorzien. Wie kies je?

Het is belangrijk om de personen die je aanbevelen goed te kennen, de juiste mensen te kiezen en hun toestemming te krijgen om ze als referentie te gebruiken.

Je hebt verantwoorde mensen nodig die kunnen bevestigen dat je ergens hebt gewerkt, je functietitel kennen, kunnen vertellen waarom je ergens bent weggegaan en andere details kennen.

Het is ook erg belangrijk dat je weet wat ze zullen zeggen over je (professionele) achtergrond en je prestaties of competenties.

Het is perfect aanvaardbaar dat je andere referenties dan vorige werkgevers gebruikt. Zakenkennissen, docenten, klanten... kunnen allen goeie referenties zijn.

Als je vrijwilligerswerk doet, overweeg dan om de 'leider' of andere leden van de vereniging als persoonlijke referentie te gebruiken.

Het is geen slecht idee om aan je directe chef of iemand anders leidinggevend een aanbevelingsbrief te vragen als je ergens weggaat. Natuurlijk kan dat ook nog achteraf, maar de tijd vliegt en mensen veranderen van job, dus het is niet altijd gemakkelijk om 'ex-chefs' op te sporen.