8 manieren om de recruiter te irriteren

Je bent door de eerste sollicitatieronde en uitgenodigd voor een gesprek. Je cv en je motivatiebrief hebben indruk gemaakt en daarmee is het moeilijkste achter de rug, denk je. Maar vergis je niet. Het is nu belangrijk om de recruiter voor jou te winnen en fouten te vermijden. De jobsite Savvysugar ondervroeg enkele rekruteerders wat hen het meest stoort aan kandidaten en dit waren hun antwoorden:

1. Je kent het bedrijf en haar product niet

Het stoort recruiters het meest als ze het gevoel hebben dat ze hun kostbare tijd verspillen. En zeker wanneer ze merken dat je het bedrijf of product helemaal niet kent. Je laat op die manier zien dat je niet eens de moeite hebt gedaan om je te informeren over het bedrijf. Waarom zouden ze jou een kans geven als je niet bereid bent om je minimaal in te zetten?

2. Je stelt geen vragen

Door geen vragen te stellen, laat je zien dat je niet echt geïnteresseerd bent in de functie. Een recruiter vertelt: “Het geeft mij de indruk dat de kandidaat gewoon een job zoekt, maakt niet uit wat voor een. Ik wil begrijpen hoe iemand denkt en wat hem of haar motiveert.”

3. Je bent te opdringerig

Doorzettingsvermogen hebben is een pluspunt, maar overdrijf niet. “Een beetje opdringerig zijn, is goed. Het is positief als kandidaten na het gesprek nog een mail sturen”, bevestigt een recruiter. “Maar meerdere mails per week sturen, langskomen op het kantoor en werknemers via LinkedIn contacteren, gaat te ver. Het komt wanhopig over en speelt zeker niet in je voordeel.”

4. Je volgt de instructies niet

Wanneer er in de vacaturetekst staat dat je een e-mail moet sturen en niet moet bellen of dat je een motivatiebrief bij je kandidatuur moet meesturen, moet je deze instructies volgen. Je komt niet capabel over wanneer je deze eenvoudige aanwijzingen niet volgt. Het is dan ook waarschijnlijk dat de recruiter je kandidatuur niet zal bekijken.

5. Je schrijft een verkeerd bedrijf aan

Je zou ervan versteld staan hoe vaak deze fout gemaakt wordt in motivatiebrief. Als je je kandidatuur naar verschillende bedrijven stuurt, kan je een grote fout maken door de tekst telkens te kopiëren zonder de naam van de organisatie te veranderen. Een rekruteerder getuigt: “Niets is vervelender dan een motivatiebrief krijgen waarin de naam van een ander bedrijf staat. Deze brieven komen meteen in de vuilnisbak terecht.”

6. Wanneer je het de recruiters niet gemakkelijk maakt

Rekruteerders appreciëren het wanneer je hun werk iets gemakkelijker maakt. “Als je je portfolio, website of profielen op sociale media vermeldt, zet dan ook de hyperlink erbij en maak ze duidelijk zichtbaar. Ik wil altijd graag meer weten over de kandidaat, maar ik wil mijn tijd niet verliezen door zelf op zoek te moeten gaan naar informatie die niet duidelijk vermeld is.”

7. Wanneer je een standaard antwoord gebruikt

Je bent al getraind in het antwoorden op vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Ook wanneer een rekruteerder een van deze standaard vragen stelt, haspel je jouw antwoord af. Pas hiermee op want rekruteerders merken zeer snel wanneer je een kant en klaar antwoord gebruikt. Wees eerlijk en spontaan.

8. Wanneer je te ontspannen bent

Wanneer je voelt dat het contact met de interviewer goed verloopt, moet je ervoor oppassen dat je niet te familiair wordt. Blijf professioneel, zelfs al lijkt de sfeer in het bedrijf heel informeel te zijn. “Blijf professioneel in je e-mails, begin altijd met een aanspreking en eindig met een groet. Delete ook zinnen zoals ‘Verstuurd vanaf mijn iPhone’ en stel jezelf op zoals je zou doen bij een interview,” besluit de recruiter.