7 tips om met je profielfoto indruk te maken op de rekruteerder

Wel of geen foto gebruiken voor je cv? Het is niet altijd duidelijk. Kies je toch voor een foto voor je cv of LinkedIn profiel, hou dan zeker deze fototips in ere!

De kwaliteit van de foto

  1. Je kiest best voor een zacht licht. Neem dus geen foto’s wanneer je in de volle zon staat, maar zorg voor een gelijkmatige verdeling van het licht. Zorg er ook voor dat er geen te grote schaduwen op jouw gezicht vallen.
  2. Een profielfoto mag best van onder een bepaalde hoek gemaakt zijn. Het hoeft geen full frontal picture te zijn. Er mag best wat dynamiek in de foto zitten dus probeer verschillende poses met armen, heupen en benen uit zodat je niet al te houterig overkomt.
  3. Vaak concentreer je je zo hard op de foto en hoe je eruitziet dat je de achtergrond uit het oog verliest. Ruim best even op en zorg ervoor dat er geen rommel achter jou rondslingert. Poseren voor een effen muur is altijd een veilige keuze.
  4. Kom dicht genoeg. Vaak worden profielfoto’s online nog verkleind tot een klein vierkantje. Als je dan een foto hebt gemaakt waar je van kop tot teen opstaat, zal je op de verkleinde versie nog amper zichtbaar zijn. Wees dus niet bang om redelijk dicht bij de lens te komen.

Leuk om weten

  1. Werk met kleur. Vaak zijn profielfoto’s saai en/of in zwart-wit. Wie een beetje wil opvallen kiest best voor een kleurrijke outfit.
  2. Ook leuk is het als je je profielfoto actueel houdt. Zowel op een online profiel als op een CV is het beter om een foto te plaatsen die toch ietwat up-to-date is.
  3. Soms – we zeggen wel degelijk soms – wordt het geapprecieerd dat je iets van jezelf in de foto laat terugkomen. Als je gitaar speelt kun je bijvoorbeeld je gitaar ergens discreet op de achtergrond plaatsen. Weet wel dat je hiermee enigszins een risico neemt.

Not done


Profielfoto’s worden vaak bekeken door toekomstige werkgevers – ook als ze daar niet rechtstreeks voor bedoeld zijn – dus hou daar rekening mee. Dat de foto op je CV en je LinkedIn profiel door een werkgever wordt bekeken is nogal vanzelfsprekend maar steeds vaker kijken werkgevers ook altijd even op Facebook (bijvoorbeeld voor een sollicitatiegesprek). Helemaal uit den boze zijn dus:

  1. Al te gekke partyfoto’s
  2. Vakantiefoto’s van jou en je vriend(in) op het strand
  3. Familiefoto’s

Het is moeilijk om een algemene stelregel te formuleren, maar wees er je toch van bewust dat heel wat mensen de foto onder ogen kunnen krijgen. Zorg in eerste instantie voor een kwaliteitsvolle foto, wees creatief, maar let op voor al te uitdagende of compromitterende foto’s.