7 dingen die veranderd zijn sinds de vorige keer dat je een job zocht

Op de arbeidsmarkt zijn de zeden en gebruiken voortdurend in evolutie. Logisch dan ook dat je vreemd zal opkijken als je jaren niet meer gesolliciteerd hebt en je nu weer op zoek gaat naar een job. Natuurlijk blijven sommige zaken altijd bestaan – zo zullen er weinig bedrijven zijn die je een job aanbieden zonder een persoonlijke gesprek met jou gevoerd te hebben – maar toch is een en ander in de afgelopen vijf jaar wel erg drastisch veranderd. Hier zijn zeven nieuwe trends waar je rekening mee zal moeten houden als je anno 2013 een job wil vinden.

1. Cv-screening gebeurt automatisch

Wie vroeger solliciteerde schreef een brief en deed die samen met zijn cv op de post. Tegenwoordig vraagt bijna geen enkel bedrijf nog dat je pen en papier bovenhaalt. De meeste sollicitaties verlopen via e-mail, maar er zijn ook steeds meer rekruteerders die vragen dat je je kandidatuur indient via de bedrijfswebsite in een door hen opgelegd standaardformaat. Op die manier kunnen ze veel sneller een eerste schifting maken. Vaak gebeurt deze selectie zelfs volautomatisch en zijn er geen mensen meer nodig om alle cv’s effectief te lezen. Dat is bijzonder handig voor bedrijven die, mede door de crisis, soms honderden kandidaturen ontvangen voor één enkele functie.

2. Kernwoorden zijn belangrijk

Als je door de volautomatische cv-screening wil raken, is het belangrijk om in je cv en motivatietekst de kernwoorden te vermelden waar het bedrijf op filtert. Lees dus aandachtig de vacature en anticipeer op de woorden die de rekruteerder zeker wil zien staan.

Ook als de cv-screening niet volautomatisch verloopt is het belangrijk dat je de juiste kernwoorden gebruikt. Rekruteerders lezen je kandidatuur diagonaal en scannen de tekst op kernwoorden. Zorg er dus voor dat deze visueel voldoende opvallen.

3. Bondigheid is troef

Rekruteerders die bedolven worden onder de kandidaturen hebben weinig zin om lange epistels te doorploegen. Houd het dus beknopt: twee pagina’s moeten ruimschoots volstaan voor een cv. Tegenwoordig is het echt niet meer de bedoeling om je hele levensverhaal te vertellen, focus je daarentegen op de meest relevante feiten.

4. Enkel wie opvalt maakt een kans

Gestandaardiseerde sollicitatieformulieren maken het niet gemakkelijk, maar toch komt het er bij een sollicitatie op aan om je te onderscheiden van de andere kandidaten. Daarvoor bestaan er tegenwoordig heel wat mogelijkheden: een grafisch sterk uitgewerkt cv, een video-cv, een cv-interview, een portfoliosite … Ook je kandidatuur op een originele manier onder de aandacht brengen kan helpen. Sommige werkgevers laten zich door dit soort creatieve uitingen helemaal inpakken, andere knappen erop af en hebben liever dat je een standaard-cv instuurt en opvalt met de ervaringen en competenties die daarop staan. Weet dus goed voor welke organisatie je solliciteert en speel daar op in.

5. Zonder netwerk red je het niet

Jobsites afschuimen is natuurlijk een goeie manier om veel vacatures te vinden, maar vergeet ook niet dat er heel wat interessante jobaanbiedingen zijn die nooit via die kanalen gecommuniceerd worden. Houd dus je oren en ogen goed open: laat familie en vrienden weten dat je werk zoekt en vraag hen om je op de hoogte te houden van mogelijke kansen. Vergeet ook je online netwerk niet: volg op sociale media relevante profielen in jouw sector of niche en ontdek op die manier vacatures waar je anders het bestaan niet van zou afweten.

6. Ook je online imago is van belang

Behoor je tot de laatste kanshebbers voor een openstaande functie? Wees er dan maar zeker van dat je mogelijke toekomstige werkgever je naam zal googelen. En hopelijk bevalt wat hij ziet hem dan. Je zou niet de eerste zijn die zijn kansen verspeelt door enkele dronken foto’s op Facebook of ongenuanceerde uitspraken op Twitter. Zorg ervoor dat je online imago pico bello is en presenteer jezelf als een op en top professioneel merk.

7. Feedback? Vergeet het maar

Door de crisis is het voor bedrijven nog moeilijker dan vroeger om sollicitanten deugdelijke feedback te geven over de reden waarom ze zijn afgewezen. In veel gevallen is er simpelweg geen financiële ruimte om veel tijd te spenderen aan kandidaten met wie ze toch niet in zee zullen gaan. Meestal hoor je als afgewezen sollicitant dus simpelweg niets van het bedrijf waarvoor je solliciteerde. In het beste geval krijg je een standaardmail. Om hier een einde aan te maken lanceerde sp.a-kamerlid Hans Bonte vorig jaar een voorstel om bedrijven te verplichten elke sollicitant een antwoord te sturen, maar voorlopig is dit nog toekomstmuziek.