6 tips om jezelf in 1 minuut te verkopen

Een ‘pitch’ is een korte presentatie van jezelf. Je vat in 1 minuut samen wie je bent en welke je kwaliteiten zijn. Je kan het doen op elk moment: tijdens een feestje, op een treinrit of - waarom niet - op vakantie. Potentiële werkgevers kunnen immers elke dag je pad kruisen. Hoe pak je het aan?

1. Bedenk vooraf een straf wapenfeit

Ontmoet je een interessante man of vrouw die je misschien wel aan je droomjob kan helpen, zorg er dan voor dat je iets hebt om mee uit te pakken. Bedenk iets positief uit het recente verleden - een contract dat je binnenhaalde, een hogere functie...- en vertel hem/haar enthousiast hoe je het voor elkaar gekregen hebt.

2. Hou oogcontact

Hou je gesprekspartner goed in de gaten en schep onmiddellijk een band, vooral in het begin en aan het einde van je betoog. Opgelet, focus niet te veel op je gesprekspartner, want dat maakt hem misschien zenuwachtig.

3. Ontspan jezelf

Je lichaam moet je woorden kracht bijzetten: knikken, glimlachen. Wind je vooral niet op, blijf kalm. Gebruik je handen om het gesprek meer pit te geven, maar gesticuleer niet overdadig.

4. Kom niet al te zelfzeker over

Ook al moet je proberen je troeven in de verf te zetten, overdrijf niet. Ben je te zelfzeker dan is de kans groot dat je gesprekspartner afhaakt.

5. Spreek niet te snel

Mensen vinden in anderen graag iets van zichzelf terug. Pas dus je spreektempo en intonatie aan de andere aan. Wees niet bang voor stiltes.

6. Een glimlach kan geen kwaad

Lachen is besmettelijk tijdens een gesprek. Het beïnvloedt je eigen humeur en dat van je gesprekspartner. Een gesprek dat met een positieve noot eindigt, zal ook langer effect hebben.

Bron: Vkbanen.nl