6 originele manieren om op te vallen bij rekruteerders

Je zoekt een originele aanpak voor je sollicitatiebrief en cv? Stef Verbeeck, expert personal branding en auteur van het boek 'Mensen als merken', verzamelde 6 inspirerende voorbeelden, uit het leven gegrepen.

1. Google Adwords, niet alleen voor reclame voor afslankpillen

De 28-jarige Amerikaan Alec Brownstein wilde graag een nieuwe uitdaging als senior copywriter bij een groot reclamebureau in New York. Uiteraard was hij niet de enige die naar zo'n topfunctie hengelde, dus moest hij origineel uit de hoek komen.

Alec realiseerde zich dat iedereen vroeg of laat zijn eigen naam intikt op Google, ook de creative directors op zijn verlanglijstje. Om bij hen op te vallen gebruikte hij Google Adwords, het advertentiesysteem met gesponsorde koppelingen dat we allemaal kennen vanop de zoekpagina’s van de search engine. Door de namen van de creative directors op zijn verlanglijstje als keyword te sponsoren, kon Alec hun aandacht trekken wanneer zij zichzelf zouden googelen.

asset/33874

En zo kwam het dat bovenaan de pagina met zoekresultaten een advertentie verscheen met de volgende woorden: “Hey, [naam van creative director]: Goooogling yourself is a lot of fun. Hiring me is fun, too”, gevolgd door een link naar Alec’s website. Het opzetten van de campagne die Alec uiteindelijk verschillende sollicitatiegesprekken en een job opleverde bij het reclamebureau Young & Rubicam, heeft hem uiteindelijk amper enkele uren denkwerk en … 6 dollar gekost.

2. Een originele kijk op het Facebook-profiel

Op zich niet spectaculair, maar wel een goed voorbeeld van hoe je iets eenvoudigs als een Facebook-profiel kan gebruiken als cv. Nu ja, ook weer geen echt facebookprofiel, maar een afdrukbare PDF-versie.

Het was een idee van de Canadese Sabrina Saccoccio, een producer van televisie, radio en reclamecampagnes. Zij creëerde voor zichzelf een origineel curriculum door al haar essentiële informatie in een zogenaamd profiel te gieten en de wallposts te vervangen door testimonials.

asset/33875

3. Naakt op een poster voor een stageplaats

Jens Geerts is een 22-jarige student commerciële communicatie aan de Mechelse Hogeschool. Net als vele andere jonge creatives wilde hij afgelopen zomer graag een stageplaats versieren bij een groot reclamebureau, in dit geval het Antwerpse agentschap LDV United.

Om zeker en vast voldoende op te vallen bedacht Jens de campagne 'Naked Nerd'. Hij maakte posters waarop hij zo goed als naakt te bewonderen valt, met het logo van LDV op zijn borst geschilderd. Daaronder plaatste hij de tekst 'Een stageplaats bij LDV United is mij op het lijf geschreven'. Die posters plakte hij aan de muren van het kantoor van het reclamebureau, waar ze natuurlijk onmiddellijk opvielen.

asset/33876

Hoewel er eigenlijk geen stageplaatsen meer beschikbaar waren, heeft Jens dankzij zijn campagne toch een kans gekregen. Hij start bij LDV vanaf februari 2011.

Volg de Naked Nerd op Facebook.

4. Mijn curriculum staat op mijn rug

Of wat dacht je van je cv op een t-shirt? Het Amerikaanse Blackbird Tees biedt klanten de mogelijkheid om een originele slogan en je curriculum op een t-shirt te plaatsen. Succes verzekerd als je naar een netwerkfeestje vol opgeklede zakenlui moet.

asset/33877

5. Je unieke kernwaarden in grafiekvorm

De Amerikaanse designer Michael Anderson is blijbaar een liefhebber van grafieken en statistieken, want zijn cv kreeg de vorm van een infographic waarin hij zijn werkervaring beschrijft, de kwaliteit van zijn skills toelicht en zelfs zijn cafeïnegebruik in relatie brengt met zijn productiviteit. Nog een voorbeeld van hoe een cv niet noodzakelijk een droge opsomming hoeft te zijn van je talenten en diploma’s.

asset/33878

6. Hobby's: grafisch design, originele cv ’s en borduren

De Amerikaanse Melissa Washin maakt gebruik van haar hobby om meteen ook weer te geven wat haar kwaliteiten als grafisch vormgeefster zijn. Zij verwerkte haar cv in stof en naaide er de informatie gewoon op in plaats van deze uit te tikken op haar computer. Mooi, origineel en alvast creatief genoeg om haar aan een nieuwe job te helpen.

asset/33879

Meer tips?

Werken aan je personal brand? Neus dan zeker eens in het boek 'Mensen als Merken' van Stef Verbeeck.

asset/33880

Uitgeverij Lannoo Campus - paperback - 275 blz - prijs: 24,95 euro