6 manieren om je cv te optimaliseren

Of je wordt uitgenodigd voor een gesprek hangt natuurlijk niet alleen af van je cv, maar ook van jouw specifieke ervaring en kennis. Toch kan je door een paar kleine fouten te vermijden je cv bovenop de stapel doen belanden. Wij vertellen je waar je op moet letten.

Maak duidelijk wat jouw doel is

Stem je cv af op de functie waar je voor solliciteert. Als je bijvoorbeeld een stukje toevoegt over jouw persoonlijke carrièredoelstellingen, maak die dan specifiek. Iedereen is op zoek naar een interessante en uitdagende job. Het is beter om te vertellen hoe je met jouw kennis en ervaring iets wil bijdragen aan de ontwikkeling van het bedrijf.

Vermeld alleen vaardigheden die relevant zijn

Het heeft weinig zin om te vermelden op je cv dat je met verouderde softwareprogramma's kan werken. Het geeft de indruk dat je jouw cv 'opvult' met om het even welke info. Gebruik de ruimte liever op een nuttige manier en vermeld de vaardigheden die je ook echt zal nodig hebben in je functie. Dat kunnen ook zogenaamde 'soft skills' zijn, zoals leidinggeven, coördineren en netwerken. Probeer deze vaardigheden wel te staven met voorbeelden, anders komen ze wollig over.

Vermijd afkortingen en letterwoorden

Voor jou zijn ze misschien vanzelfsprekend, maar niet iedereen is vertrouwd met bepaalde afkortingen. Gebruik ze dus liever niet, tenzij ze écht algemeen ingeburgerd zijn.

Let op met specifiek vakjargon

Vermijd het overdreven gebruik van vakjargon. Het kan de indruk geven dat je overcompenseert voor je gebrek aan ervaring. Sommige termen worden bijvoorbeeld wel gebruik zolang je op de school zit, maar zijn minder courant in de "echte" wereld. Een overdosis vaktermen doen rekruteerders ook afhaken, omdat het simpelweg niet vlot leest.

Weet voor welke functie je solliciteert

Elk bedrijf geeft tegenwoordig zowat zijn eigen invulling aan bepaalde functietitels. Het is aan jou om uit te vissen welk profiel men precies zoekt en op welke manier jij daaraan beantwoordt.

Wees duidelijk en precies over jouw ervaring

Vermeld bij elke job die je deed welke relevante ervaring je daarbij opdeed. Een cv met enkel functietitels en data zegt niet veel, net als een cv met relevante ervaring zonder dat daar een functie of periode aan gekoppeld wordt. Zeg ook precies wat je gedaan hebt. Dus bijvoorbeeld niet "ik werkte nauw samen met het boekhoudteam", maar wel "ik was assistent-boekhouder".

Bron: www.cio.com