6 gouden regels om in 2011 snel aan een job te geraken

Nu het stilaan weer de goede kant uitgaat met de arbeidsmarkt duiken er overal lijstjes op over hoe je het snelst, het makkelijkst aan een nieuwe job komt. Wij zetten voor jou de handigste tips op een rijtje.

Dé conclusie van 2011 is dat het niet langer volstaat om een CV en een motivatiebrief in de mailbox van je werkgever te droppen. Met een goed gevuld curriculum vitae en een originele motivatiebrief maak je nog steeds een goede eerste indruk, maar er is tegenwoordig meer nodig.

1. Netwerken

Het sleutelwoord van dit moment is ‘netwerken’. Het is al langer geweten dat wie je kent even belangrijk – zoniet, belangrijker – is dan wat je weet. Breid je netwerk daarom steeds uit en leer zo veel mogelijk mensen kennen in de sector waar jij aan de slag wil. Iedereen kent wel iemand met een belangrijke functie in dit of dat bedrijf.

2. Relevante, goed gekozen referenties

Als er dan iemand in jouw netwerk je er attent op maakt dat werkgever X mensen zoekt, kun je maar beter meteen op zoek gaan naar een kennis binnen het bedrijf in kwestie. Een goede referentie maakt immers altijd indruk.

3. Social media

Dat netwerken kun je ook doortrekken naar de sociale mediaplatformen zoals Facebook, Twitter en zeker ook LinkedIn. Zelfs al boeit die virtuele realiteit jou niet echt, je kunt er maar beter iets van afweten als je wil tonen dat je een beetje mee bent met je tijd.

4. Het nut van face-to-face contact

Een vaak voorkomend misverstand is evenwel dat contacten en kennissen op die sociale netwerksites voldoende zijn. Het is een goede manier om snel veel mensen te leren kennen en contacten te onderhouden, maar face-to-face contact werkt nog steeds het best. Probeer er dan ook altijd voor te zorgen dat je op z’n minst even op gesprek mag komen. Pas dan kun je een echt blijvende indruk nalaten.

5. Beloof resultaten

Je mag nog zo’n uitgebreid netwerk hebben, dat vervalt helemaal in het niets als je niet presteert. Om je kansen in een sollicitatiegesprek aanzienlijk te vergroten kun je dan ook maar best resultaten beloven. Er is geen manager ter wereld die dat niet graag hoort. Al loop je dan wel het risico dat je er meteen weer uitvliegt als de resultaten even wat minder zijn.

6. Begin desnoods onder je niveau

Het is niet de meest populaire tip, maar het kan nooit kwaad om ergens (voor een beperkte periode) even onder jouw niveau te werken. Ook al is het loon net iets minder dan je verwachtte, is het iets verder van je deur dan verhoopt en mag je misschien nog niet meteen doen waar je altijd van droomde, het kan toch nuttig zijn om even door te bijten. In de meeste bedrijven zijn er wel doorgroeimogelijkheden. Daar komt nog eens bij dat  je sowieso ervaring op doet en interessante contacten kunt leggen. En daar kun je op termijn alleen maar de vruchten van plukken.

Bron: CNNMoney