5 zinnen die je beter niet schrijft in je sollicitatiebrief

Met je sollicitatiebrief moet je indruk maken bij je potentiële toekomstige werkgever. Tikfouten kan je dus maar beter vermijden. En dat geldt eens te meer voor standaardzinnen. Wij zetten er vijf op een rij, uit het leven gegrepen.

1. "Ondanks mijn leeftijd, heb ik vaardigheden verworven tijdens ..."

Waarom hou je een laag zelfbeeld aan en zet je jezelf onmiddellijk buitenspel? Je hoeft de rekruteerder helemaal niet de indruk geven dat jouw (jonge of gevorderde) leeftijd je afremt bij het zoeken naar een nieuwe professionele uitdaging.

Ben je schoolverlater? So what? Iedereen staat ooit aan het begin van zijn carrière. Geef niet de indruk dat je lukraak solliciteert en verontschuldig je niet omdat je je kandidaat stelt. Wanneer je je brief opstelt, moet je 100% geloven in wat je schrijft. Vloeiende volzinnen worden dan jouw deel. Herlees en herschrijf dus je stukje proza tot je echt tevreden bent.

2. "Ik weet niet naar welk profiel u op zoekt en of de functie nog vacant is, maar..."

Geef toe dat je met zo'n zin niet echt indruk maakt. Meer zelfs, je ontneemt de rekruteerder elke ‘goesting’ om je voor een sollicitatiegesprek uit te nodigen. Verzamel daarom voldoende informatie over de functie waarvoor je solliciteert en schrijf dan pas je brief.

3. "Ik ken uw klanten en weet perfect wat ze willen"

Wie te zelfzeker is, maakt een arrogante indruk. Vertrouwen hebben in je eigen kunnen is nodig; dat betekent echter niet dat je daarom pretentieus moet overkomen.

4. "Mijn belangrijkste motivatie is om nieuwe kennis en vaardigheden te verwerven”

Je kan in je sollicitatiebrief beter schrijven wat jij voor het bedrijf kunt betekenen en niet omgekeerd. Dat je in het bedrijf waar je solliciteert je vaardigheden wil aanscherpen, is op zich geen probleem, maar gebruik het niet als argument in je sollicitatiebrief.

5. "Vraagje: waarom heeft zo'n ‘serieus’ bedrijf een dergelijk profiel nodig?"

Niet alleen beoordeel je je toekomstige werkgever als een bedrijf dat in een te strak keurslijf zit, je laat ook geen ruimte om dat imago bij te sturen. Voor je eerste contact moet je fijnzinniger te werk gaan. Vermijd om de kern van je mooie betoog onderuit te halen door zo'n vraag op te werpen, die op de koop toe onbeantwoord dreigt te blijven.

Bekijk de voorbeeldbrieven