5 zaken die je moet weten als je voor een start-up gaat werken

De flitsende technologiebedrijfjes van vandaag hebben een heel andere stijl en bedrijfscultuur dan werknemers uit een meer ‘gevestigde’ bedrijfsomgeving gewoon zijn. In een start-up mag je heel andere dingen verwachten, zowel op het vlak van wat je gaat doen als hoe je het zult doen. Start-ups worden minder gehinderd door administratie: het gaat dus vaak sneller om zaken gedaan te krijgen, maar anderzijds kan het gebrek aan een deftige infrastructuur een grote uitdaging zijn.

 

Stefan Mancevski is medeoprichter van zo’n start-up. JobHero is een gratis online dashboard voor werkzoekenden om hun zoektocht naar werk te organiseren en te optimaliseren. Mancevski merkt bij zichzelf hoe anders zijn werkdagen zijn in vergelijking met vroeger, zowel qua verantwoordelijkheden als in het soort werk dat hij doet. “Dat kan behoorlijk stresserend zijn, maar het schenkt me ook heel veel voldoening.’ Wie ooit voor een start-up hoopt te gaan werken, moet volgens hem deze vijf zaken weten:

 

Je zult veel verschillende petjes dragen

Je functienaam of jobomschrijving zegt niet bijster veel over je werkelijke rol in het bedrijf of je verantwoordelijkheden. Je zult wellicht aan projecten meewerken die je uit je comfortzone rukken. Als je bijvoorbeeld wordt aangeworven om marketing te doen, zul je ook wel wat met sales te maken krijgen. Het team is vaak te klein om veel te delegeren naar mensen met de ‘juiste’ achtergrond, dus je zult je soms snel bepaalde vaardigheden eigen moeten maken. Ook een zekere mate van onverschrokkenheid om in nieuwe projecten en onbekende uitdagingen te duiken zal je goed van pas komen.

 

Iedereen doet alles

Voor bijna elke job moet je een teamspeler zijn, maar meestal beperkt zich dat tot je eigen team. In een start-up heb je meer inzicht in het dagelijks functioneren en het succes van het volledige bedrijf dan elders. Dat brengt mee dat men verwacht dat je je collega’s steunt en niet bang bent om koffie te halen voor iedereen als het erg druk is (om het even hoeveel je betaald wordt). Anderzijds mag jij hetzelfde van je collega’s verwachten als jouw deadline nadert.

 

Organigram op z’n kop

De hiërarchie in een start-up kan vreemd overkomen voor mensen die gewoon zijn dat de hoogste posten door oudere werknemers worden ingevuld. Hier speelt leeftijd echter geen rol als het aankomt op promotie of leiderschap. Je wordt beoordeeld op je bijdrage voor het team en je inspanningen, niet op anciënniteit. Misschien zul je dus voor een manager werken die tien jaar jonger is en minder ervaring heeft dan jij. Bedenk vóór je een oordeel over die persoon velt dat hij of zij daar is geraakt door hard werk en toewijding, en als jij dezelfde inspanning doet, zul je er even goed voor beloond worden.

 

Je zult mee zijn met technologische snufjes

In een start-up moet je altijd mee zijn met de nieuwste technologie in je vakgebied, aangezien start-ups graag uitpakken met de nieuwste blinkende technologische snufjes. De tools en apparaten waarmee je werkt kunnen soms op zeer korte termijn veranderen, hou er rekening mee dat dit je workflow grondig dooreen kan halen.

 

Stress is onvermijdelijk

Start-ups zijn niet geschikt voor weekhartig volk, 9-to-5’ers of al wie niet omkan met stress en werkdruk. De leden van een klein team dat naar een belangrijk doel toe werkt, zullen altijd het gevoel hebben dat ze overwerkt en onderbemand zijn. Je zult altijd rekening moeten houden met het overkoepelende einddoel van het bedrijf, of dat nu risicokapitaal binnenhalen is, nieuwe concurrenten verslaan of het monopolie van een ander bedrijf breken. Als je niet met dat soort druk omkan, is een start-up niets voor jou.

Het fantastische aan bij een start-up werken, is dat je snel het gevoel zal krijgen dat je deel uitmaakt van een familie, en dat je de pieken en dalen ervan samen doorspartelt met gelijkgestemden. Een mismatch tussen start-up en werknemer is iets dat noch jij nog het bedrijfje zich kan permitteren, doe dus goed je research voor je op de ‘verzend’-knop drukt om te solliciteren.

 

Bron: www.brazencareerist.com