5 zaken die je moet doen vooraleer je een jobaanbod aanneemt

Als je al een hele tijd op zoek bent naar een nieuwe job, verschillende loodzware sollicitatieproeven doorworsteld hebt en dan eindelijk een contract krijgt aangeboden, moet je je vaak bedwingen om niet te beginnen dansen van vreugde. Toch doe je er goed aan om niet halsoverkop je handtekening te zetten …

1. Houd je hoofd koel

Neem geen overhaaste beslissing, maar overdenk het jobaanbod rustig en met een helder hoofd. Laat je niet beïnvloeden door het enthousiasme van de rekruteerder of door je eigen ongeduld. Een job aanvaarden is immers een belangrijke beslissing in je leven. Je bent dus best zeker van je stuk vooraleer je toestemt.

2. Bedank de rekruteerder

Wat je ook beslist, toon je dankbaarheid voor het aanbod. Als een werkgever je wilt aanwerven, betekent dit immers dat hij vertrouwen heeft in jou. Bedankt zeggen verplicht je tot niets, maar het is wel een aangename en professionele manier om respect en waardering te tonen.

3. Wees eerlijk met jezelf over het voorgestelde loon

Je mag van je toekomstige werkgever verwachten dat hij duidelijk is over het loon dat je zal verdienen. Zorg dus, wanneer het contract ter sprake komt, dat je zicht hebt op je totale salarispakket. Je brutoloon, nettoloon, vakantiegeld, eventuele bonussen, maaltijdcheques en andere extralegale voordelen mogen dus geen geheim meer vormen. Vraag jezelf vervolgens in alle eerlijkheid af of je vrede kan nemen met dit pakket, rekening houdend met de jobinhoud, de verantwoordelijkheden, de woon-werkafstand en de work-lifebalans.

Is er over het loon nog niet gesproken? Teken dan zeker geen ‘blanco cheque’, maar laat de rekruteerder indien mogelijk als eerste een bedrag noemen. Wil hij liever dat je zelf een voorstel doet, noem dan eerlijk een bedrag waar je vrede mee kan nemen en dat conform de markt is.

4. Vraag even bedenktijd

Heb je nog twijfels, dan is het geen schande om aan de rekruteerder een dag bedenktijd te vragen. De kans is klein dat hij het aanbod onmiddellijk terug intrekt en de job aan iemand anders aanbiedt. Je kiest weliswaar een job voor jezelf, maar het is toch goed om ook je partner en je familie om raad te vragen.

5. Houd rekening met je huidige situatie

Heb je momenteel geen werk, dan wil je in de meeste gevallen zo snel mogelijk aan de slag. (Tenzij misschien als je al lang geleden een reis gepland hebt naar het andere eind van de wereld.) Heb je echter nog een job, dan is het goed om na te gaan hoe lang je opzegtermijn precies zal duren en wanneer je dus ten vroegst bij je nieuwe werkgever kan starten. Zorg dat je alles uitklaart met je huidige en toekomstige werkgever, zodat er niemand voor verrassingen komt te staan.

Bron: brazencareerist.com