5 tips voor een opvallend cv

Rekruteerders krijgen dagelijks vaak tientallen cv's op hun bureau die er allemaal min of meer hetzelfde uitzien. Er zijn natuurlijk een aantal vaste regels waar je je aan moet houden. Opvallen met een cv vol spelfouten of met een ongepaste foto zal je dus ook niet sneller een sollicitatiegesprek bezorgen. Hoe kan je je cv desondanks laten opvallen tussen de vele andere? {C}

1. Varieer

Vele kandidaten maken gebruik van één standaard cv. Elke vacature is echter anders en vraagt om een specifieke aanpak. Stem dus je cv af op de functie waarvoor je solliciteert. Vraagt men naar bepaalde vaardigheden? Zet deze dan extra in de kijker. Wil men iemand die ervaring heeft in een bepaalde sector, benadruk dan extra je vorige ervaringen in deze sector in je cv.

2. Durf overbodige info te schrappen

Natuurlijk wil je tonen dat je veel ervaring hebt en verschillende opleidingen volgde. Maar zijn die allemaal relevant voor de job waar je voor solliciteert? Door te veel info in je cv te stoppen leid je de rekruteerder af van de punten die wel belangrijk zijn en verspil je zijn tijd. Concentreer je dus eerst op de hoofdzaken en werk die goed uit, zodat je sterker naar voren komt dan je concurrenten. Tijdens een gesprek kan je het dan nog over die andere zaken hebben.

3. Toon wie je bent

Als men in een vacature vraagt naar een bepaalde opleiding of ervaring, zal je in de meeste gevallen heel wat concurrentie hebben. Rekruteerders gaan echter vaak op zoek naar een sollicitant met een bepaalde persoonlijkheid. Die kunnen ze pas echt leren kennen tijdens een gesprek, maar je kan er wel voor zorgen dat die in je cv al in het oog springt. Zo kan je bij een project dat je hebt geleid in twee regels beschrijven hoe je dat hebt aangepakt. Ook je hobby's vertellen heel wat meer over wie jij bent. Geef in plaats van een saaie opsomming (lezen, reizen, sporten) in één zin weer wat jouw favoriete bezigheid is.

4. Wees niet te bescheiden

Bescheidenheid is een mooie eigenschap, maar solliciteren moet je een beetje zien als een wedstrijd. En om te winnen moet je al je troeven uitspelen. Ben je een keihard onderhandelaar, kan je zeer goed schrijven, barst je elke dag van energie, zet dat dan gewoon in je cv. Zolang je niet overdrijft kan het echt geen kwaad om een paar goede eigenschappen in de verf te zetten.

5. Zeg het op een andere manier

Al een werkgever tien keer heeft gelezen dat iemand "flexibel" is en "een echte teamplayer", verliezen die woorden hun betekenis. Probeer dus te variëren in je woordgebruik, maar hou het wel professioneel.