5 tips om overtuigend over te komen tijdens je sollicitatie

Henri Raven, argumentatiespecialist en vennoot verbonden aan communicatiebureau Hendrikx Van der Spek, geeft 5 tips om handig gebruik te maken van argumentatietechnieken tijdens je sollicitatie.

Tip 1: Gebruik in je brief en cv de drieslag

3 is een magisch getal: al het goede gaat in drieën. En bovendien is 3 psychologisch gezien een sterk getal: drie redenen zijn voor een lezer of toehoorde goed te behappen en te begrijpen: twee klinkt wat schamel en vier is al aan de overdreven kant. De drieslag (of tricola) is dan ook een veelgebruikte overtuigingstechniek uit de retorica. Gebruik deze vooral in je sollicitatiebrief of in je cv! Hoe?

  • Geef 3 kenmerkende eigenschappen van jezelf
  • Benoem 3 werkzaamheden per baan die je gehad hebt
  • Laat met 3 concrete resultaten zien hoe effectief je was op je vorige werk of tijdens je studie

Tip 2: Zie een gesprek ook echt als een gesprek

Een sollicitatiegesprek is een gesprek, geen ondervragingsuur. Benader daarom je sollicitatie ook als een gesprek: stel zelf bijvoorbeeld ook kritische vragen. Vergeet niet dat je gesprekspartner ook gewoon een werknemer is, met een veeleisende baas of aandeelhouders die in zijn nek hijgen. Actief zijn in het gesprek vergroot je overtuigingskracht.

Tip 3: Niet het woord 'niet' gebruiken

Vermijd negatieve woorden in je brief of gesprek. Zeg liever ‘Ik ben geduldig’ dan ‘Ik ben niet ongeduldig’. Op die manier visualiseert uw gesprekspartner alleen positieve eigenschappen. Het vervelende van ‘niet’ is dat we dat niet kunnen visualiseren. Zeg je ‘Ik ben niet ongeduldig’, dan blijft ‘ongeduldig’ hangen. Door dit dus juist niet te doen, beklijven je positieve eigenschappen en blijft er langer een positief beeld achter.

Tip 4: Beantwoord in je sollicitatiebrief altijd twee vragen

Argumentatief gezien hoef je voor een overtuigende sollicitatiebrief eigenlijk maar 2 vragen van een goed antwoord te voorzien:

  • Waarom ben ik geschikt voor deze functie?
  • Waarom ben ik gemotiveerd voor de functie binnen deze organisatie?

Stel voor beide vragen een mini-argumentatiestructuur op die je in enkele alinea’s uitwerkt. Deze uitwerking vormt als het goed is de kern van je sollicitatiebrief.

Tip 5: Beoordeel nooit je eigen capaciteiten in brief of gesprek

De commissie of je gesprekspartner beoordeelt de waarde van je kwaliteiten. Hoe verleidelijk ook: voorkom (positieve) oordelen over je eigen capaciteiten. Daarmee ga je immers op de stoel van de commissie zitten; laat het trekken van conclusies aan hen over. Formuleringen als ‘U kunt wel zien dat ik de juiste papieren heb voor deze functie’ of ‘Volgens mij hebben jullie de kandidaat gevonden die jullie zoeken’ kun je dan ook beter achterwege laten. Ze klinken wellicht zelfverzekerd, maar worden vaak als arrogant uitgelegd.

Meer tips uit de retorica en de argumentatieleer die je (direct of indirect) kunnen helpen om nog overtuigender over te komen in je brief, cv en gesprek, vind je hier.

Dit artikel verscheen eerder op Intermediair.